Ангелкова обсъжда съвместни инициативи със Световната организация по туризъм към ООН
Секция: Туризъм
15 Септември 2017 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова обсъжда съвместни инициативи със Световната организация по туризъм към ООН

/КРОСС/ Бъдещите съвместни инициативи между България и Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН бяха обсъдени на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и генералния секретар на организацията Талеб Рифай. Разговорите се проведоха в рамките на 22-рата Генерална асамблея на СОТ, която се организира в китайския град Чънду.

Фокусът на разговора между министър Ангелкова и генералния секретар на СОТ Рифай беше предстоящото провеждане на второто съвместно събитие с организацията в България. В края на 2018 г. у нас ще се организира Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ.

„Сред причините да предложим точно това име за конгреса са няколко важни проекта и инициативи, свързани с настоящите регионални и световни проекти в икономическата и политическата сфера. Най-открояващият се от тях е „Един пояс, един път", проект, чийто основен фокус е древния Път на коприната и тематично се допълва с инициативата „ЕС - Китай - 2018 година на туризма", обясни Ангелкова.

Международният конгрес ще бъде резултат от съвместната работа на Министерство на туризма и специализираната организация към ООН. „На събитието ще бъдат поканени всички министри на туризма на държавите, които членуват в СОТ. Поканихме известния водещ на CNN Ричард Куест за модератор на конгреса", допълни министърът на туризма и обясни, че 2018 г. е Европейска година на културното наследство, което прави уместен акцентът, който искаме да поставим върху културно-историческия туризъм.
По време на срещата министърът на туризма представи и данни за положителния ръст на туристите в България. Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари - юли 2017 г., като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Общите приходи от международен туризъм в България от началото на годината до юни 2017 г. възлизат на 2,4 млрд. лв., което е с над 12% повече спрямо същия период на 2016 г., която бе рекордна за туризма, подчерта министър Ангелкова.

Друга тема на разговора между министър Ангелкова и генералния секретар на СОТ Рифай беше проблемът, който среща България с недостига на кадри в туризма. „Работещите в сектор туризъм формират основна част от неговия продукт и полагаме усилия да се подобри подготовката и квалификацията им", увери министърът на туризма и подчерта, че липсата на кадри е проблем, за чието разрешаване се работи активно.