Чуков: На 26-и няма да има независима кюрдска държава
Секция: Анализи
18 Септември 2017 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чуков: На 26-и няма да има независима кюрдска държава

/КРОСС/ Темата за референдума в Иракски Кюрдистан в момента е водеща в Близкия изток. През последните няколко дни дебатът около това дали ще го има този референдум, какви ще са последствията, кои са играчите и дали ще бъде преначертана картата занимава правителствата на Ирак, Турция, Иран и Световните сили. От Америка, Великобритания и Франция е предложено срещу отлагането на референдума да бъде дискутиран проблемът за Кюрдистан в ООН. Като ООН ще бъде гарант за протичащите дискусии. Вижда се невероятен ентусиазъм на родно ниво. Но това не означава, че на 26-и ще има нова независима държава в Близкия Изток.

"На 26 септември независима кюрдска държава няма да има", прогнозира в ефира на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков, който коментира насроченият за 25 септември референдум за независимост в Иракска Кюрдистан.

"Напрежението в региона е много силно заради референдума. Възелът е много заплетен и де юре една нова държава трудно би могла да пробие", подчерта проф. Чуков. Израел е единствената държава, която подкрепя каузата за независимост на кюрдите.

САЩ имат там военни бази, инвестиции, а и трудно биха се отказали от сътрудничество с Турция.
В същото време обаче проф. Чуков уточни, че кюрдите вече разполагат с инструмент за преговори.

"Това ще бъде силен инструмент в ръцете на Барзани при преговорите с Багдат. Очакват се трудни преговори за 17% от нефтените приходи на Ирак. Този референдум ще бъде използван много активно, много пресиращо. Опозиционното движение "Промяна" в Кюрдистан е против референдума. Самите кюрди са разделени. Барзани има вътрешна опозиция не само от "Промяна", а и от партията на Талабани", каза Чуков.

Той коментира и борбата с "Ислямска държава".

"ДАЕШ търпи сериозни поражения в Ирак и Сирия през последните дни. Очертава се разгром на терористичната организация на тези територии", обяви Чуков.

Огромните територии, с които ДАЕШ разполагаше, са им осигурявали бюджет от 1-1.5 милиарда долара. По последни статистики до преди един месец този бюджет е 50-60 милиона. До преди това ДАЕШ контролираше около 12% от сирийската територия, сега в момента са около 10%. В Ирак надали контролират и един процент. В момента става едно разпределение на териториите между отделните играчи в отделните държави като основните са кюрдите. Русия казва, че около 85% от територията на Сирия е под контрола на правителството. От Независимата сирийска лаборатория за правата на човека корегират тази цифра на 48-50%. ДАЕШ може да влияе дотолкова, до колкото може да сключи местни споразумения къде да се пренасочат нейните бойци. Говори се, че дори са сключени споразумения с някой от играчите. Прецедент е договорът между Хизбула и ДАЕШ за битките по границата между Ливан и Сирия.

Според проф. Чуков ДАЕШ вече е минало като значимо военно присъствие. За съжаление клетките, които са изградили в Европа, въобще не са маловажни. И все пак в момента, за да поддържат илюзията, те си приписват терористични актове.

Едва 7% от терористичните акции на "Ислямска държава" на Запад са били директно командвани, всичко останало е импровизация.