Конфискуваха над 1 милион листовки за каталунския референдум
Секция: СВЯТ
18 Септември 2017 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конфискуваха над 1 милион листовки за каталунския референдум

/КРОСС/ Около 1,3 милиона листовки и други пропагандни материали в подкрепа на референдума в Каталуня бяха конфискувани при полицейска акция в склад в Барселона, предава БНТ.

Правителството на североизточната испанска област възнамерява да произведе на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали подкрепят отделянето от Испания. Според властите в Мадрид обаче вотът е незаконен.

Това е най-голямата от поредица подобни акции, посочи министерството на вътрешните работи в изявление. По-рано испанската прокуратура нареди на полицията да разследва всеки опит за подпомагане организирането на референдума. Чиновници, които участват в подготовка за него, може да бъдат обвинени в гражданско неподчинение и в злоупотреба със служебно положение и държавни средства. Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, за да потвърдят подкрепата си за вота.

„Какво може да ни направи полицията, ако сме мирни? Ние просто упражняваме демокрацията, това е - демокрация!

Без страх, не се страхуваме от полицията. На 1 октомври ще отидем да гласуваме мирно и кротко, както винаги, за нашата свобода, нашата нация, правосъдие, демокрация и свобода на словото", обявиха градоначалниците.

Макар че според социологически проучвания по-малко от половината от 5,5-те милиона избиратели в Каталуня подкрепят независимостта, повечето жители на богатата испанска автономна област искат да имат възможността да упражнят правото си на глас.