Намериха първото споменаване на нулата в индийски ръкопис (видео)
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Септември 2017 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намериха първото споменаване на нулата в индийски ръкопис (видео)

/КРОСС/ Откриването на концепцията за нулата е революция в областта на математиката. Историците отдавна знаят че идеята идва от Индия, но кога точно става това, бе неясно.

Сега, най-старата индийска препратката към цифрата нула е идентифицирана в ръкопис от трети или четвърти век, обявиха учени от Оксфордския университет в Англия.

През 628 от н.е. индийският математик Брахмагупта пише първия по рода си текст, Brahmasphutasiddhanta, описващ нулата като число. Но ново изследване показва, че математиците в региона са били наясно с концепцията за нула дълго преди това. Както съобщава Тимъти Ревъл (Timothy Revell) за New Scientist, датирането на един древен текст, наречен ръкописът Бакшали, измести историята за произхода на нулата назад с 500 години.

Университетската библиотека на Оксфорд притежава в колекцията си от 1902 г. древната индийска книга, ръкописът Бакшали. Един селянин изкопал книгата от нивата си през 1881 година в село Бакшали, в района на Пешавар, на днешната територия на Пакистан. Тя се състои от 70 листа от брезова кора.

Ръкописът е написан в една от формите на санскрит - древният литературен език на Индия. Преводачите смятат, че ръкописът "Бакшали" може да е бил някакъв вид учебник за търговци, пътуващи по маршрути, които продължават Пътя на коприната. В древния свитък учените откриват различни аритметични задачи, както и символ, наподобяващ нула.

Дълго време документът се смяташе за твърде крехък, така че рядко изследователите са имали право да работят с него.

Изследването от Оксфорд използва радиовъглеродно датиране, метод за измерване на съдържанието на въглеродните изотопи в органични материали, за да се определи тяхната възраст (изотопът е вариант на елемент, който има различен брой неутрони в ядрото).

Учените изследват фрагменти от три различни листове от ръкописа и получават информация, че те са създадени с интервал от няколко века. Най-ранният образец е от 224-383 година, вторият - 680-779 година, а най-новата проба е създадена през 885-993 година. Кога листовете се събират в един текст, не е известно.

Символът в ръкописа не приличаше много на "съвременната" нула, а е по-скоро като плътен кръг - точка.

Празното пространство в кръглия символ се появява по-късно в индийските текстове. Освен това нулата в ръкописа Бакшали не изпълнява ролята на числото нула, а служи като знак "заместител" отбелязващ отсъствието на стойност, като начин да се означи, че в 10 липсвеат единици, а в 100 - десетици и единици, например.

Заместващата нула в ръкописа Бакшали е "вълнуваща", заяви Маркъс дьо Саутой (Marcus du Sautoy), професор по математика в университета в Оксфорд, защото тя е "семето, от което концепцията за нулата като число се появи няколко века по-късно, нещо което е един от най-големите моменти в историята на математиката". Особеността на появата на нулата в индийската аритметика Маркъс дьо Саутой асоциира с философската традиция на региона, в която понятието празнота играе важна роля.

video:https://www.youtube.com/watch?v=pV_gXGTuWxY

Източник: НаукаOFFNews