Европейската инвестиционна банка откри офис в България, очаква добри проекти
Секция: ИКОНОМИКА
18 Септември 2017 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската инвестиционна банка откри офис в България, очаква добри проекти

/КРОСС/ Очакваме добри проекти в България - това ще бъде в полза и на Европейския съюз. Това каза президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер на откриването на офиса на банката в София, предава „Фокус".

„Ние сме най-голямата многонационална банка. Ето защо трябва да допринасяме за промените. През последните няколко десетилетия имаше недостатъчни инвестиции в ЕС. От това произтичат множество заплахи. Дълбоко убеден съм и много вярвам в европейския дух. През последните 25 години ЕИБ оказва подкрепа на основни сектори в България. Общият ангажимент е около 500 млн. евро. Само за 2016 г. сме подписали договори в размер на 467 млн. евро. Оказваме подкрепа на малки и средни предприятия по линия на плана „Юнкер". Сега след 2 години работа по плана сме постигнали повече от 2/3 от това, което трябваше да постигнем до следващата година", коментира Хойер.

По думите му в синхрон с тяхната мисия е да предоставят не само финансиране, но и консултантски услуги.

„В България това се осъществява с нашия консултантски екип. Оказваме подкрепа на България за прилагането на различни финансови резултати. ЕИБ в добро сътрудничество с България може да представи добри проекти, които да отговарят на условията за финансиране. Днес заедно с Бойко Борисов имахме среща и за мен е удоволствие да представя нашия колега, който ще оглавява представителството ни в София. Надяваме се да откликнем да потребностите на местните институции. Винаги сме били ангажирани към подкрепа за инвестиции в реалната икономика. Ние сме и най-големият кредитополучател в света. Взимаме съществени заеми, за да може от наша страна да отпускаме кредити", каза още Вернер Хойер.