Вицепрезидентът от Сърбия: Нека децата учат красивия ни език, това е тяхното бъдеще
Секция: ПОЛИТИКА
18 Септември 2017 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът от Сърбия: Нека децата учат красивия ни език, това е тяхното бъдеще

/КРОСС/ За нас ще бъде много важно, ако в следващата година децата тук и в предучилищна възраст изучават майчиния си език. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова след церемонията по откриването на бюст-паметника на поета и революционер Христо Ботев в Основното училище „Христо Ботев" в Димитровград в Сърбия, предава „Фокус".

„Конституцията и законите на Сърбия дават големи права на малцинствата и на българското малцинство. Правото на образование на майчин език е постановено от редица документи и конвенции, но най-важното е желанието на една страна да даде това право - правото на вероизповедание, правото на медии. За нас ще бъде много важно, ако в следващата година децата тук и в предучилищна възраст изучават майчиния си език. Чакаме с нетърпение и новият ви закон за медиите, където ще има още по-голяма възможност да има медии на майчин език. Това е важно, това е днешният свят - колкото повече свободи, толкова по-развити народи и нации ще има", обърна се Йотова към представителите на официалните власти в Сърбия.

Вицепрезидентът се обърна и към учителите в Димитровград.

„Днес България е пълноправен член на Европейския съюз. Българският език е един от официалните езици на Европа. Направете така, че децата да учат красивия ни език, защото това е тяхното бъдеще", каза Илияна Йотова.

Тя заяви, че е убедена, че директорът на училището ще намери за следващата година още по-добър подход, за да има паралелки на български език.

"От тук нататък, всеки ден, когато влезете в това училище, вие ще виждате този-бюст паметник. Четете стиховете на Ботев, защото ще ви научат на много неща за живота - как се обича родина и как може да се жертваш в името на тази любов за свобода", с тези думи вицепрезидентът се обърна към учениците в Основното училище „Христо Ботев".

„Ще направим всичко възможно, за да се чувстват децата ни добре, да говорят прекрасните ни два езика, да имат своето бъдеще и да ни радват" каза вицепрезидентът".