Ураганът „Мария“ набира скорост към Карибите
Секция: СВЯТ
18 Септември 2017 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ураганът „Мария“ набира скорост към Карибите

/КРОСС/ Ураганът „Мария" вече е буря от втора категория, като ветровете му достигат до 175 км/ч, насочвайки се към Карибите. По данни на американския Национален център по ураганите „Мария" ще достигне трета категория - „голям ураган", по-късно днес, предава Дарик.

Предупреждения за бурята са издадени във френската територия Гвадулупа, както и за островните държави Доминика и Сейнт Китс и Невис, както и за британските острови Монсерат. Според американските власти в 1200 GMT (15 ч. българско време) ураганът се е намирал на 135 км източно от френския о. Мартиника.

От Националния център по ураганите предупреждават, че „Мария" може да предизвика „опасно покачване на морското равнище", както и „големи разрушителни вълни", които могат да стигнат до 1,5-2,1 метра.

През днешния ден в Гваделупа в сила беше червен код за опасно време, което наложи затварянето на училища, правителствени институции и магазини. Същото беше положението и в съседна Мартиника. И двата острова имат население от около 400 000 души.

„Мария" се насочва към карибския регион дни, след като оттам премина „Ирма" - ураганът, който отне живота на 40 души и остави след себе си значителни разрушения.