Радев: ООН трябва да ускори процеса по вземане на решения в случаи на кризи
Секция: Интервюта
19 Септември 2017 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: ООН трябва да ускори процеса по вземане на решения в случаи на кризи

/КРОСС/ "Държавите-членки на ООН трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по вземане на решения в случаи на кризи". Това заяви президентът Румен Радев пред представители на български медии в Ню Йорк по повод очакваните резултати от 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата.

„Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", подчерта държавният глава.

Помолен да коментира думи на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на придобиването на нов боен самолет, президентът посочи, че в ръцете на правителството са ресурсите, но и отговорността за модернизацията на Българската армия. „Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната", категоричен беше държавният глава. Президентът посъветва съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече. „Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения", заяви още Румен Радев.

Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".