Към 2100 година ще настъпи климатична катастрофа, според учени
Секция: Наука
19 Септември 2017 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Към 2100 година ще настъпи климатична катастрофа, според учени

/КРОСС/ Настъпване на климатична катастрофа към 2100 г. прогнозираха американски учени. В изследването, което правят, е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на нашата планета. Разгледани са три възможни сценария.

В първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса ще предизвика увеличаване на броя и силата на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

При втория сценарий - ако температурите се покачат до 5, ще се стигне до пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония. Горещините и гладът ще засегнат над 7 милиарда души.

„Свръхкатастрофалният" сценарий предвижда средногодишните температури да се покачат с над 5 градуса. При него обаче учените не могат да дадат оценка за последствията. Известно е, че в такъв случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси и по-специално - на прясна вода.

През последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус.