Премиерът на Доминика: Страх ме е да се събудя с новината за жертви и тежко ранени
Секция: СВЯТ
19 Септември 2017 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът на Доминика: Страх ме е да се събудя с новината за жертви и тежко ранени

/КРОСС/ Доминика преживя мащабно опустошение от урагана "Мария", написа премиерът Рузвелт Скерит.

Ураганът достигна петата, потенциално катастрофална, категория, преди да достигне бреговете на карибския остров в понеделник през нощта.

По-рано премиерът написа, че покривът на резиденцията му е бил отнесен, както и, че лично той е оставен "напълно на милостта на урагана". Не само това - ветровете са отнесли покривите на почти всички хора, с които говорих, допълни той, цитиран от Епицентър.

Най-големия ми страх тази сутрин е, че ще се събудим с новината за тежко ранени и възможни жертви в резултат на вероятните свлачища, предизвикани от постоянните дъждове, пише още премиерът, който уточнява, че е бил спасен.

След като най-голямата опасност отмине, от утре сутринта започва издирването на ранени и затиснати под отломки.

Ще имаме нужда от помощ. Ще се радвам на всяка подкрепа от приятелски нации и организации, които могат да помогнат с хеликоптери. Нямам търпение да се кача и да обиколя страната, за да видя какви са нуждите, пише още Скерит.

Мария се движи приблизително по същия път, който мина "Ирма" - ураганът, който помете региона този месец. Той удари бреговете на Доминика със скорост 260 км/ч.

Близкият остров Мартиника обяви най-високото ниво на тревога, докато друга френска територия - Гваделупа, нареди евакуация.

Предупреждение за урагана е в сила и за Пуерто Рико. Американската територия очаква "Мария" да достигне сушата с трета категория във вторник.

Пуерто Рико избегна най-лошите последици от "Ирма" и е важна точка за търсещите убежище жители на най-тежко засегнатите земи.

Такова е обявено и за Британските Вирджински острови, които претърпяха тежки разрушения от "Ирма". Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение за американските територии в понеделник.

Тревога заради урагана е обявена и за островната държава Сейнт Китс и Невис, задморската територия на Великобритания Монсерат, както и за островната държава Сейнт Лусия.

Бурята може да донесе от 250 до 380 мм дъжд над Подветрените острови, САЩ и британските Вирджински острови, с което вероятно ще предизвика наводнения и свличания на земни маси.

Ураганът "Мария" достигна последната пета степен по петстепенната скала и представлява изключителна опасност за Карибите, до които предстои да достигне, съобщи Националният център на САЩ за ураганите.