Сблъсъци с жертви в Киркук заради вота на иракските кюрди
Секция: СВЯТ
19 Септември 2017 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сблъсъци с жертви в Киркук заради вота на иракските кюрди

/КРОСС/ В Киркук са избухнали сблъсъци между кюрди и туркменци, заради референдума за кюрдска независимост, съобщи местен туркменски официален представител, цитиран от news.bg.

Вчера вечерта нападатели на мотоциклети са открили огън в един от офисите на "Иракски туркменски фронт", съобщава Мохамед Самаан Канаан, който отговаря за офисите на Фронта. Охраната е отвърнала на огъня, убивайки един и ранявайки двама от нападателите, добавя Канаан.

Часове по-късно полицейският патрул, включващ брат на убития нападател, атакува друг офис, предизвиквайки сблъсъци, коментира Канаан. Няма жертви при вторият сблъсък.

В Киркук живеят араби, кюрди, туркмени и християни. Кюрдските сили поеха контрола над провинцията и други оспорвани райони през лятото на 2014 г., когато ИДИЛ мина през Северен и Централен Ирак.

В понеделник върховният съд на Ирак временно прекрати референдума за независимост на северния кюрдски регион, заявявайки, че "е издал национална заповед за спиране на процедурите за референдум ... до разрешаването на делата относно законността на това решение".

Въпреки силната опозиция от Багдад, регионалните лидери продължават да обещават, че гласуването ще се проведе.