Балтажи се зарече българчетата в Украйна да не спират с изучаването на майчиния си език
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2017 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балтажи се зарече българчетата в Украйна да не спират с изучаването на майчиния си език

/КРОСС/ Председателят на парламента Димитър Главчев коментира след срещата си с украинския посланик у нас Микола Балтажи своята загриженост от спорния закон. Стана ясно, че председателят на Народното събрание ще бъде на посещение в Украйна. Там Главчев ще се срещне с българите и желае да може да им даде коректна информация.

Посланик Микола Балтажи коментира пред медиите, че в Украйна се извършва радикална образователна реформа. Балтажи подчерта, че основният език в Украйна е украинският, а според него с реформата няма да се засегнат правата на малцинствата.

По думите му украинският просветен закон е пратен за съгласуване в Съвета на Европа. Микола Балтажи подчерта, че Украйна ще работи в сътрудничество с европейските институции. Оказва се, че децата от малцинствата от различни общности не учели достатъчно украински и отпадали от образователната система. Отпадали и от пазара на труда и се самоизолирали, поясни посланикът.

Българите и останалите малцинства и занапред ще продължат да учат майчин език, увери Балтажи.

"Нищо не се закрива, нищо няма да се закрива", поясни посланикът и посочи, че българчетата щели да продължат да изучават майчин език.

Самият Димитър Главчев е доволен, че няма да се ограничи правото на бесарабските българчета да учат български език.