Българският и черногорският КЕВР подписаха споразумение за сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2017 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският и черногорският КЕВР подписаха споразумение за сътрудничество

/КРОСС/ В столицата на Черна гора, Подгорица, днес беше сключено Споразумение за сътрудничество между Агенцията за енергийно регулиране на Черна гора (REGAGEN) и Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България (КЕВР) Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Документът беше подписан от председателя на Агенцията за енергийно регулиране на Черна гора г-н Бранислав Прелевич и от ръководителя на българската делегация и член на Комисията г-н Александър Йорданов.

Със Споразумението се изгражда институционална рамка за задълбочаване на сътрудничеството на двустранно и многостранно ниво. Двете страни си поставят за цел повишаване качеството на регулаторната дейност и активното взаимодействие за внедряване на европейските директиви и регламенти в областта на енергийния сектор и регулирането на водните услуги. Според REGAGEN и КЕВР развитието на контактите между двата регулаторни органа ще има важно значение за установяване на хармонизирана регулаторна рамка в държавите от региона в контекста на динамичните процеси на развитие и интеграция на пазарите на електроенергия и природен газ. С цел повишаване ефективността и качеството на институционалния и регулаторен процес, двете страни ще развиват различни форми на сътрудничество - провеждане на двустранни срещи по конкретни теми от общ интерес, обмен на информация и документация и др. Експерти на двата регулатора ще имат възможност да участват в дейности и проекти, организирани от другата страна - обучение, конференции и семинари.

На проведените разговори двете делегации обмениха информация за нормативната уредба, структурата и организацията на регулаторните органи и обсъдиха актуални въпроси, свързани с приоритетите на тяхната дейност в областта на регулацията в секторите „Енергетика" и „ВиК услуги". В отговор на проявения интерес от страна на регулатора на Черна гора, членът на КЕВР Валентин Петков разясни, че заедно с други държавни институции, българският регулатор има важна роля в провеждането на водната реформа у нас. Той обстойно се спря на приетата национална нормативна уредба за регулиране на водния сектор и подчерта, че решенията на КЕВР в тази област почиват на ясни принципи и правила, насочени към повишаване ефективността на дружествата и устойчивото развитие на целия ВиК сектор.

Официалното посещение на делегацията на КЕВР в страните от Западните Балкани ще завърши с визита в Република Сърбия. На 21 септември в Белград ще се състоят разговори с енергийния регулатор на страната AERS и ще бъде подписано споразумение за двустранно сътрудничество.