Улесняват допълнително режима за работа на чужденци в България
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2017 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Улесняват допълнително режима за работа на чужденци в България

/КРОСС/ Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.н сини карти за пребиваване и работа у нас. Предстои внасянето им в Народното събрание. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на Кръгла маса на тема „Демографската криза и трудовата мобилност", провела се в МС днес, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Дискусията бе под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. В нея се включиха и депутатите от „Обединени патриоти" - Славчо Атанасов, Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов, д-р Калин Поповски.

Валери Симеонов припомни, че още в първите две седмици от мандата на правителството са направени промени, които облекчават режима на сезонната заетост за чужденци - процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон.

Сега, с новите промени дошлите да работят в България ще могат да преминават от един режим на пребиваване в друг, без да се налага да напускат страната. Съкращава се времето и сериозно се намалява и таксата за издаване на т.н синя карта. Отпада изискването в синята карта да се изписва точната специалност - ще се вписва единствено „висококвалифициран специалист", посочи още Валери Симеонов.

С всичките тези мерки се облекчава изключително много процедурата по издаване на разрешителните за пребиваване и работа на квалифицираните специалисти, особено на наши сънародници от Украйна и Молдова, коментираха експерти.

В хода на дискусията за демографската криза и трудовата мобилност председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи данни, според които 27 000 младежи годишно напускат страната ни. 17 % от абитуриентите през 2015 г. са отишли да учат в чужбина и едва 2 или 3 % са се върнали у нас. „Като контрапункт на тези цифри обаче аз ще дам един пример: работата на млади хора по проект на Института за икономическа политика Те реализираха проект за насърчаване на младежкото предприемачество, проучиха средата в София, Пловдив и Варна и сами предложиха конкретни решения. Такива решения, които да накарат техните връстници - други млади хора да поискат да останат да с е реализират у нас, посочи Славчо Атанасов.

„Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист. България е имала и по тежки периоди - преди и след Освобождението нашите сънародници основно са се обучавали в чужбина. Но това не е обезкървило нацията - завършилите в чужбина са се върнали. Всичко е въпрос на държавна политика", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.