Лавров: Русия има интерес да подобрим отношенията си със САЩ
Секция: Русия
20 Септември 2017 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия има интерес да подобрим отношенията си със САЩ

/КРОСС/ Отношенията между Москва и Вашингтон трябва да се подобрят и руското правителство има интерес към това, обяви министърът на външните работи Сергей Лавров, след като в кулоарите на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН се срещна с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

„Ясно е, че ни е необходимо да поправим тези отношения", заяви Лавров, цитиран от „Фокус".

„Не ние започнахме спиралата на не много положителните взаимни действия и ние имаме интерес да се върнем към нормалното състояние на нашите двустранни връзки", заяви Лавров.

Същевременно той добави, че е било обърнато сериозно внимание на ситуацията в Сирия. Руският министър добави, че по време на разговора Тилърсън е потвърдил, че групировката „Джебхат ан Нусра" е терористична организация, подлежаща на унищожение.

„Днес напомнихме на нашите американски колеги, че „Джебхат ан Нусра", или там както я наричат в момента, е терористична организация. Тилърсън призна, че е наистина така. Да се надяваме, че това признание ще се прояви и в действията на място", добави Лавров.

Двамата дипломати са обсъдили и ситуацията в Източна Украйна.

„Ситуацията в Украйна трябва да се разреши. Има много ясен подход как това да се постигне - Минските споразумение. Тилърсън потвърди привързаността към споразуменията, които трябва да бъдат напълно приложени", добави руският министър.

Той добави, че руският проект за резолюцията по миротворците в Донбас остава във вида си, в който е бил след разговора между руския президент Владимир Путин и канцлера на Германия Владимир Путин.

Междувременно в Ню Йорк Сергей Лавров се срещна и с британския си колега Борис Джонсън, като двамата обсъдиха двустранните отношения между техните държави.

„Министрите обсъдиха перспективите пред изграждането на политическия диалог и активизацията на руско-британските връзки в различните области. От руска страна бе подчертана важността от нормализацията на отношенията чрез взаимноуважителен и равноправен диалог въз основата на общ отчет на интересите", пише в официален коментар на руското МВнР относно срещата.

„Изразена е готовност за насрещни действия при коригиране на политиката на правителството на Великобритания в руско направление", пише още в съобщението.

Двамата министри също така са обменили мнения по редица актуални международни и регионални проблеми.