Хакнаха над 10 милиона акаунта в LinkedIn с научна цел
Секция: Технологии
20 Септември 2017 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакнаха над 10 милиона акаунта в LinkedIn с научна цел

/КРОСС/ Нова платформа, създадена от учени от Института „Стивънсън" в Хобокен, Ню Джърси, може за кратко време да хакне милиони акаунти на потребители на социални мрежи. Системата, наречена PassGAN, се базира на технология за „генеративна състезателна мрежа" (GAN - Generative Adversarial Network).

С помощта на PassGAN и други инструменти за подбор на пароли учените са успели в кратък срок да пробият акаунтите на над една четвърт от общо 43-те милиона акаунта в социалната мрежа LinkedIn, съобщи научното издание Science, цитирано от Technews.

Освен за изследване на възможностите на изкуствения интелект, учените използват новата платформа и за демонстрация на ненадеждността на слабите пароли. Тяхната цел е да подтикнат потребителите и компаниите да се отнасят по-сериозно и отговорно към защитата на данните си в интернет.

PassGAN може да се ползва успешно като инструмент за генериране на „пароли-примамки", които разкриват пролуки в защитата, смята Томас Ристенпарт, изследовател в сферата на компютърната сигурност от Корнелския университет в Ню Йорк.

Платформата PassGAN стъпва на две изкуствени невронни мрежи, всяка от които има своя специализация - едната се явява генератор на изображения, а другата играе роля на дискриминатор, който ги сравнява с оригиналите. В резултат на машинното обучение, генераторът става изкусен фалшификатор.
Един от авторите на изследването, Джузепе Атензис, сравнява работата на генератора и дискриминатора с тази на художник от полицията, който съставя фотороботи на престъпници по описания на свидетели.

И в момента съществуват достатъчно мощни програми за разгадаване на пароли. Сред най-добрите от тях са John the Ripper и hashCat, които съчетават различни методи за взлом - от случайни подборки на набори от символи до екстраполиране по бази с популярни пароли и вероятностни методи за разгадаване. Тези програми достигат 90% ефективност при разкриване на паролите в някои сайтове, но създаването на алгоритмите им отнема многогодишно ръчно кодиране.

В своя експеримент учените от Стивънсън са сравнили паролите от акаунти в LinkedIn, попаднали в открит достъп чрез геймърския сайт RockYou, с такива, генерирани от платформата PassGAN - самостоятелно или в съчетание с други популярни инструменти за подбор на пароли. Според изследователите, дори неуспешните пароли, генерирани от PassGAN, изглеждат напълно реалистично.

Резултатите сочат, че PassGAN е подбрала сама 12% от паролите в LinkedIn, а нейните конкуренти hashCat и John the Ripper са успели да разгадаят от 6% до 23%. Най-висока ефективност, 27%, се получава при съвместно използване на PassGAN и hashCat.

По думите на Джузепе Атензис, в бъдеще PassGAN може с лекота да изпревари hashCat. Частично, това се обяснява с факта, че hashCat използва фиксирани правила и не може самостоятелно да генерира над 650 млн. пароли. PassGan, от друга страна, създава в процеса на работа свои собствени правила и може да генерира неограничен брой пароли.

В крайна сметка, ефективността на PassGAN ще се подобрява с увеличаване на броя на нивата в невронните мрежи, както и в резултат на допълнителното обучение с голям брой образци на изтекли в мрежата пароли, заключават учените от Стивънсън.