Юрий Чайка: Русия е миролюбива страна, не сме заплаха за никого
Секция: Интервюта
20 Септември 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юрий Чайка: Русия е миролюбива страна, не сме заплаха за никого

/КРОСС/ Помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. Ние при никого не сме отивали с меч, казва генералният прокурор на Руската федерация

В разговора участва и Сотир Цацаров: За хора, които живеят от чужди грантове, националните ни интереси не значат нищо

- Прокурор Чайка, каква е целта на посещението ви в България?

- По време на визитата ми във вашата страна с главния прокурор Сотир Цацаров подписахме програма за сътрудничество между прокуратурите на Руската федерация и на България за периода 2018-2019 г.

Това е втора подобна програма. Предишната бе за 2017 г. и я подписахме през миналата година. Документът засяга няколко направления - обмяна на опит и кадри, участие в международни проекти, възможност със съвместни усилия да постигнем единна позиция по въпроси, свързани с международната правна помощ.

- Прокурор Цацаров, в интервю по БНР бившият ни посланик в Москва Илиян Василев ви упрекна, че сте приели роля, която надвишава правомощията ви по конституция, и хората трудно могат да повярват, че посещението на генералния прокурор на Русия е само във връзка с подписано споразумение за сътрудничество. Така ли е?

- Когато човек живее от чужди грантове или е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, той вече е продал душата си. После, каквото и да стане - министър или посланик, си остава глашатай под наем. За такива хора националните интереси не значат нищо.

- Каква е причината за визитата на прокурор Чайка у нас и как ще я коментирате в контекста на публикувания преди дни доклад, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на България?

- Посещението е в резултат на споразумение за сътрудничество, подписано през 2008 г. В негово изпълнение на всеки 2 години се подписва програма, която предвижда обучителни и консултативни мероприятия в областта на международната правна помощ между двете прокуратури. На първо място, сътрудничеството е професионално.

Що се отнася до публикувания и широко обсъждан доклад, в който Русия е дефинирана като една от заплахите за националната сигурност на България, ще изразя лично мнение.

Нищо и по никакъв начин не може да промени това, което ние, гражданите и политиците, най-общо наричаме евроатлантическа ориентация. България е член на Европейския съюз и на НАТО. Това не се поставя под съмнение и не бива.

Най-невярно и най-грешно е Русия да бъде определяна като заплаха за националната сигурност на България. Тя е велика сила и незаобиколим фактор в световната политика. Българският президент казва, че не бива да се говори за Русия, а с Русия, и смятам, че това е най-правилната ориентация на нашата политика. Не бива да се поставя под въпрос общата ни история, фактът, че сме братски славянски народи. Никой не може да заличи в душата на българина да гледа на Русия като на страна, населявана от братски славянски народ.

- Заключения, че Русия ни застрашава, не създават ли ненужно напрежение, и то в момент, когато големият проблем на света е тероризмът, срещу който може да се действа само със съвместни усилия?

- Трябва да бъдем максимално честни. Русия не е заплаха за нашата национална сигурност. Българските интереси изискват на нея да се гледа като на приятел.

Но ако нещо е заплаха за националната сигурност, не бива да мислим толкова тесногръдо, така че да се харесаме на една или друга световна сила. Заплахите пред нас и Европа са две, всъщност една. Това са имигрантската вълна, ислямският фундаментализъм и като тяхна последица - тероризмът. Това е заплахата за България, за Европа, за Русия. Така че добре е да бъдем максимално честни и да погледнем реалистично.

България е член на ЕС и НАТО и тази евроатлантическа ориентация не може да бъде променена, но тя сама по себе си в никакъв случай не налага Русия да бъде обявена за враг, защото в сърцето на българина не може да е враг. Следователно нека погледнем реално и кажем - имаме общ враг, общ за целия цивилизован свят. Това е врагът в днешно време, всичко друго е политическа риторика, която специално в нашата страна трябва да обоснове съществуването на едни или други партии или политици, защото те няма с какво да привлекат внимание.

Да оставим настрана идеологията, историята и да гледаме истинските си национални интереси.

- Прокурор Чайка, Русия заплаха ли е за България?

- Каква заплаха представляваме и за кого? Ние сме миролюбива държава. Много руски граждани са си купили имоти тук и ако застрашавахме вашата държава, те едва ли биха придобили собственост в България.

Но ще припомня думите на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще загине. Така че изводът е един - просто твърдението не е вярно.

- Русия безспорно има голям опит в борбата с тероризма. Как може вие да ни помогнете в тази сфера?

- Можем много да помогнем на българските ни приятели и ако страната ви се обърне към нас, винаги ще споделим опита ни. Генералната прокуратура на Руската федерация може да съдейства по въпроси, свързани с правната помощ, с екстрадициите.

- Държавните лидери декларират готовност да обединят усилия и да се борят с тероризма, но въпреки това терористите са винаги крачка пред прокуратурите, службите.

- Кой казва, че изоставаме? Големият проблем е миграционната политика. Преди дни по тази тема говорих с главния прокурор за борба с мафията на Италия, който бе на посещение в Москва. На срещата обсъждахме именно тероризма. И него го тревожат същите проблеми - миграцията, ислямският фундаментализъм.

В Европа има огромно количество мигранти, които не се асимилират, които живеят в затворени общности. Погледнете Франция, Германия, Италия, където има огромни общности, които не навлизат в европейската култура.

Те искат да живеят не по-лошо от местните граждани, но в замяна да не дават нищо, а да грабят, убиват, извършват терористични актове.

Затова Русия приканва да се обединят международните усилия в борбата с екстремизма и тероризма.

Ние първи се сблъскахме с това зло, наречено тероризъм, още в края на 90-те години на миналия век. Няма да забравя през 2006 г. бях правосъден министър и като такъв бях в командировка във Финландия. Тогава Русия инициира приемането на европейска конвенция за борба с тероризма. Глобална конвенция имаше, но европейска - не. Но нашите финландски приятели се побояха да я приемат, защото се уплашиха, че тогава при тях ще дойдат терористите.

Но те вече са и при тях и навсякъде в Европа и трябва да обединим усилията си. Нашите контакти и опит, особено тези на прокуратурите, трябва да се консолидират в борбата с това зло.

Глупост е да се говори, че Русия представлява заплаха за балтийските държави, за България. Как е възможно да се говори така?

Моята родна сестра живее в Латвия.

- От изкуственото противопоставяне между държавите не се ли възползват най-вече терористите?

- Именно. Това са гнили политики. Патриотите, които милеят за народа и родината си, взимат присърце своята страна и не я противопоставят на други.

Те винаги биха били за консолидация на усилията за борба със злото тероризма. Ето - с моя колега прокурора Цацаров ми е много комфортно, много приятно. Преди дни говорих и с прокурора на Италия, неотдавна бях на посещение в Кипър. Преди две седмици бях в Бразилия на заседание на държавите, членуващи в БРИКС (организация, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) Разговарях с главния прокурор на Бразилия и главните прокурори на държавите от БРИКС. Нашият език бе един - езикът на професионализма, за да консолидираме усилията си за борба с организираната престъпност, тероризма, екстремизма.

Приехме и съвместна декларация по тема, която вълнува целия свят - проблемите с климата. И главните прокурори на тези държави я подписаха.

И отново ще повторя - в нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Алексадър Невски, който вече ви казах - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч.

- У вас има ли политици, които се опитват да трупат актив на гърба на прокуратурата?

- Вероятно има хора, които се стараят да се възползват заради своите интереси, но не сме се сблъсквали пряко.

Честно изпълняваме своя дълг и закона за прокуратурата. Много сме ефективни и хората ни го признават. Всяка година имаме много задачи, които ни дава президентът, а именно във връзка със защита правата на гражданите. Това са случаи, при които има нарушение на правата на децата, на сираците, на трудовите и социалните права.

Решаваме огромно количество въпроси. Прокуратурата е много ефикасна, защото има и пълномощия в тази област.

- В момента в България се подготвя антикорупционен закон. Вие как се справяте с проблема, имате ли специален орган за борба с корупцията?

- Именно Генералната прокуратура на Русия координира борбата с корупцията и ние представляваме Русия на международни форуми, посветени на темата. Имаме съвет по проблемите на корупцията, президиум, който се оглавява от администрацията на президента.

Кардинално бе променено и законодателството, насочено точно срещу корупцията. Има международна организация - ГРЕКО (антикорупционна мониторингова организация със седалище в Страсбург, в която влизат държавите, борещи се с проблема - б.р.), която изучава руския опит в тази област.

- Какво бихте посъветвали българските си колеги по делата срещу корупция? Бихте ли им препоръчали по-голяма решителност, повече работа в екип?

- Не са ни искали съвети. България е прекрасна страна и аз мисля, че тези проблеми се решават на добро ниво. В подписаната сега програма една от точките е борбата с корупцията.

- Има ли български престъпни организации, които действат на територията на Русия, или руско-български банди?

- Това е информация, която си обменят специалните служби. Генералната прокуратура действа в рамките на международното право и националното законодателство.

Визитка

Роден е през 1951 г. в град Николаевск на Амур, Хабаровски район

През 1972 г. постъпва в Свердловски юридически институт

От 1976 г. започва стаж в прокуратурата. Последователно минава през длъжностите следовател и заместник-районен прокурор в Иркутска област

През 1983 г. оглавява следствения отдел в Източносибирската транспортна прокуратура

През 1995 г. става първи заместник на главния прокурор на Руската федерация

От 1999 до 2006 г. е министър на правосъдието

На 23 юни 2006 г. с постановление на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Русия е назначен за генерален прокурор

Женен, с две деца.

Източник: Ана Михова, в. "24 часа"