Кражба на проводници за 1800 лв. от трафопост в гр. Смолян
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2017 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кражба на проводници за 1800 лв. от трафопост в гр. Смолян

/КРОСС/ Кражба на 80 метра медни проводници на стойност 1800 лв. беше установена на 20.09.2017 г. в трафопост на ул. "Дичо Петров" в гр. Смолян, собственост на „Електроразпределение Юг" (част от EVN България).

Кражбата е в резултат на неправомерно проникване в трафопоста и посегателство на медни проводници от два трансформатора. В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота. За случая са уведомени органите на МВР Смолян.

Във връзка с поредния случай на кражба на съоръжения от електроразпределителната мрежа дружеството изразява отново своето безпокойство от подобни посегателства върху енергийната инфраструктура. Данните сочат, че само за периода януари - август 2017 г. на територията, обслужвана от „Електроразпределение Юг" са били откраднати 2915 м проводници и са установени 27 кражби в трафопостове за 64 530 лв. - средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите. За решаването на проблема с кражбите ЕVN България работи заедно с местните власти и органите на МВР като вярва, че само при силна обществена нетърпимост, строги мерки и санкции подобни кражби могат да бъдат ограничени.