Момчил Неков: Няма да разрешим проблемите в образованието с бутикова политика
Секция: ПОЛИТИКА
20 Септември 2017 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Няма да разрешим проблемите в образованието с бутикова политика

/КРОСС/ „Еразъм +" не само е най - успешният и резултатен проект на Европейския съюз, но е и единствената възможност за българските учители да получат допълнителна професионална квалификация и развитие, отговарящо на европейските стандарти. Това становище изрази Момчил Неков по време по време на дискусията „България и ЕС: модерни и устойчиви политики в областта на образованието, младежта и културата".

От началото на тази седмица в България е официална делегация на Комисията по култура и образование на Европейския парламент. Проведоха се серия от дискусии, основна тема на които бяха европейските образователни политики и мястото на страната ни в тях.

„Как очакваме да решим проблемите в образователната ни система, когато правителството провежда „бутикова политика", която работи по периферията на наболелите въпроси. Премиерът Борисов смело заяви, че образованието е сред основните приоритети на управляващите, но към момента виждаме основно хаотични и необмислени действия от тяхна страна, които лекуват симптомите, но не и причините на проблемите". Това заяви евродепутатът Момчил Неков, който е член на парламентарната комисия по култура и образование в Брюксел и домакин на гостуващите му колеги.

В своето изказване Неков подчерта, че една от темите, която ще влезе в Съвета по време на председателството на страната ни е темата за доброволчеството. Парадоксално, България ще участва в създаването на европейската рамка на Корпуса за солидарност, а е и една от малкото страни, в които липсва единна формулировка на понятието доброволец, както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност, включително и институционални механизми за извършването ѝ. По инициатива на самия Момчил Неков беше създаден проектозакон за доброволчеството, в сътрудничество с доброволчески организации: „Участвах в няколко работни срещи, включително и с омбудсмана на Република България, Мая Манолова. Работата ни даде своите резултати, но правителството отново подаде оставка и не успяхме да внесем предложенията си." По думите на евродепутата, трябва държавата да се задейства и да регламентира доброволческата работа като легитимна и призната възможност за трупане на опит.

Членовете на делегацията гостуваха и във Велико Търново, където на среща с представители от местни професионални гимназии, членовете на Европейския парламент обсъдиха перспективите и предизвикателствата пред българското професионално образование. Една от основните гледни точки, която беше застъпена обаче е, че трябва сериозна и активна работа, за да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение. Като докладчик по темата за „Новите умения за професионална реализация", евродепутатът Момчил Неков очерта пред участниците посоката, в която трябва да се движи работата на управляващите, ако искаме да следваме добрите европейски практики в тази посока: „Модернизацията на производствата създава една много по-взискателна среда, обучението за която трябва да върви в крак с нововъведенията. Децата днес все повече се нуждаят от практическа подготовка, която да ги подготвя за реалната работна среда. Ако искаме до 10 години нашите ученици да имат равни възможности с тези на връстниците си от другите европейски страни, трябват сериозни действия в тази посока, а не празни обещания."