Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък
Секция: ИКОНОМИКА
20 Септември 2017 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък

/КРОСС/ Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък. С това канадския пазар става достъпен за българските фирми и нашите експерти, които вече ще могат да работят там.

Канада е 11-и по големина търговски партньор на България извън ЕС, а стойността на българския износ към Северно-американската странна е 82 милиона евро.

Търговското споразумение ще освободи от мито 99% от стокообмена. България изнася към Канада медицинска техника, медикаменти и храни. Падането на митата ще спести над половин милиард евро на европейските компании.

Приемането на споразумението предизвика дебат в родните политически среди, като един от основните аргументи на противниците му беше, че то дава достъп до нашите пазари на генетично модифицирани храни.

Канадската продукция, която ще се внася в Общността и България ще отговаря на европейските ограничения и забрани за такива продукти.

Търговското споразумение създава нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни. То изцяло ще защитава чувствителните сектори. ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти. Успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти.

СЕТА защитава 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.