„Битките за Европа” е новата документална поредица на БНТ2
Секция: КУЛТУРА
21 Септември 2017 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 „Битките за Европа” е новата документална поредица на БНТ2

/КРОСС/ Нова документална поредица за съдбоносните исторически битки в централна и Източна Европа стартира на 22 септември по БНТ2. Първият филм - „Никопол - последната столица" ще бъде излъчен от 18:00 часа.

„Битките за Европа" е съвместна продукция на и Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп". Много от историческите сражения, за които ще разкажат филмите, се изучават и до ден днешен от бъдещите военни специалисти и историци, но остават неизвестни за широката публика. Някои от битките в източната част на Стария континент са го прекроявали многократно и са променяли съдбите на цели народи: последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, влязъл в историята като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и много други.

Поредицата „Битките за Европа" показват големите стратези и великите военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници както и страданията на хиляди мирни граждани.

В новата филмова поредица, която представя БНТ2, зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена - дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави.

До края на 2017 година ще бъдат излъчени първите 6 заглавия от поредицата „Битките за Европа". Продуцент и режисьор на лентите е Степан Поляков, оператор е Момчил Александров, а главен режисьор по монтажа е Цветелина Василева. Оригиналната музика е създадена от композитора Валери Пастърмаджиев, а сценаристи на епизодите са Александър Перпелиев и Тошо Пейков. В снимките се включват и актьорите Тери Рандъл и Джонас Толкингтън.

БНТ2 вече показа поредицата документални филми „Световните градове на България", реализирана в партньорство с продуцентската компания „Файв Стар Медиа Груп". Зрителите на обществената телевизия имаха възможност да видят над 20 заглавия, разказващи за историята на известни български градове („София - историята на Европа", „Перник - една внезапна спирка", „Майсторите, които върнаха времето напред", „Царството на светлината"). В края на октомври ще бъде излъчен на най-новия филм - „Ловеч - тайната столица".

Гледайте документалния филм „Никопол - последната столица" на 22 септември (петък) от 18:00 часа по БНТ2!