Граничните полицаи получават правото да водят разследвания
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2017 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Граничните полицаи получават правото да водят разследвания

/КРОСС/ Граничните полицаи получават и правото да водят разследвания. Това гласуваха депутатите с промените в закона за МВР, предложени от Министерския съвет. Граничарите ще могат да водят оперативно-издирвателни действия и да водят разследвания обясни заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Дарик.

„Не получават нови права, освен на територията на граничната зона и те ще могат да осъществяват оперативно-издирвателна дейност и дейност по разследване на територията на цялата страна. Това предложение изхожда от главна дирекция „Гранична полиция", тъй като към настоящия момент, вследствие на засиления миграционен натиск, са идентифицирани различни казуси, в които разследването започва на територията на граничната зона и тогава, когато незаконните мигранти преминат на територията на Областна дирекция, трябва да се прехвърли цялото разследване на съответния компетентен орган. Не виждаме смисъл в това. По-добре да се даде възможност да се създават съвместни екипи за извършване на издирвателна дейност и по разследване между органите на ГД „Гранична полиция", полицейските органи на областни дирекции и на национална полиция", каза Ципов.

Със законопроекта на министерския съвет се променят и още 8 закона, сред които и Законът за движение по пътищата.

Ще има промени в глобите за нарушителите, какви точно ще са те?

„В момента в закона има три текста, които регламентират неправилно паркиране в районите на спирките, така че ние предлагаме един от тези три текста да отпадне и да останат другите два, в които да стане по-ясно санкционирането за нарушения в районите на спирки. Също така има три текста за неправилно изпреварване. Имаме неправилно изпреварване с опасност, неправилно изпреварване без опасност и още едно неправилно изпреварване. Остават текстовете за неправилно изпреварване без опасност и такова с опасност, като санкциите са различни. Едното е 30 лева, другото до 150 лева", каза началникът на отдел "Пътна полиция" към МВР Бойко Рановски.

„Предстоят три почивни дни, трафикът ще бъде интензивен, спира се тежкотоварното движение след 16:00 ч. по основни пътни направления и магистрали. Нека призовем водачите да бъдат по-търпеливи, внимателни. Когато има масово пътуване, няма начин да не се образуват задръствания и тапи, но да бъдем търпеливи и да спазваме правилата", каза още Рановски.