Китай с мисия до Марс след три години
Секция: Наука
21 Септември 2017 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай с мисия до Марс след три години

/КРОСС/ Китай ще стартира космическа мисия до Марс около 2020 г., предаде ТАСС като цитира в. "Чайна дейли". Китай възнамерява да получи почвени и скални образци от четвъртата планета в Слънчевата система към 2030 г.

По думите на главния инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия.

В китайския проект се работи по три основни направления - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход. Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 - за марсохода.

Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта й, както и друга полезна информация.

Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.

"Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе-4", както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия "Чанъе-5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта", твръди главният инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо.

Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот.

"Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г. Тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна. Съвременните двигатели са неподходящи за постигане на поставената цел - дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната", добави Чжан Жунцяо.