Президентът: Партньорството със САЩ е предпоставка за по-активно инвестиционно сътрудничество
Секция: ПОЛИТИКА
21 Септември 2017 18:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Партньорството със САЩ е предпоставка за по-активно инвестиционно сътрудничество

/КРОСС/ Стратегическото партньорство между България и САЩ е предпоставка за много по-активно двустранно икономическо и инвестиционно сътрудничество, заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на компании, инвестирали или планиращи да инвестират в България, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство. На срещата държавният глава призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, квалифицираната работна ръка и конкурентното данъчно облагане.

„През последните десетилетия България и САЩ доказаха, че могат да бъдат добри партньори и да постигат успехи в сфери като отбраната и сигурността и в развитието на информационните технологии", заяви Румен Радев. Президентът подчерта, че България запазва добрите си позиции на образователен център и българските участници в международни олимпиади по математика, физика и информационни технологии неизменно заемат едни от призовите места. „Нашата цел е да създадем възможности тези млади хора да останат и да реализират своя потенциал в България и затова институциите ще подкрепят добрите бизнес начинания, особено в сфери с висока добавена стойност", добави държавният глава.

Разширяването на транспортната и енергийна инфраструктура е една от областите, в които страната ни догонва своите партньори от ЕС и това е свързано със значителни финансови вложения, посочи още президентът. По думите на държавния глава интерес за инвестиции в тази сфера у нас проявяват големи компании както от Европа, така и от Китай и други страни, и това създава конкурентна среда, с добри възможности за бизнеса.

Представителите на американския бизнес поставиха въпроси, свързани с опазването на интелектуалната собственост, развитието на транспортната и енергийната инфраструктура в България, развитието на отбранителната индустрия, перспективите за утвърждаването на страната ни като технологичен център в Югоизточна Европа и други.

В срещата участваха представители на IBM, Motorola Solutions, ViaSat, FEDEX, Comcast, AES и други.