Омбудсманът: Битката за промените в ГПК, касаещи ЧСИ-тата е батална
Секция: Коментари
21 Септември 2017 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът: Битката за промените в ГПК, касаещи ЧСИ-тата е батална

/КРОСС/ "Битката за промените, касаещи частните съдебни изпълнители е драматична, съпротивата е батална, но съпротивата на гражданите, е огромна и имам пълната убеденост, че този път промените ще се случат, защото наистина ситуацията е нетърпима. Промяната се очаква от десетки хиляди граждани. Няма как депутатите да останат глухи към този проблем на избирателите. Няма български гражданин, който да не е убеден, че в частно-съдебната система няма проблем". Това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод промените в Гражданско-процесуалния кодекс в студиото на „Още от деня" по БНТ.

На 8-часовото първо заседание на правната комисия на второ четене се разгледа законопроектът, от който вчера бяха приети само 5 от параграфите. „Това е доказателство, че има сериозна съпротива. Предложенията бяха припознати от 3 парламентарни групи", заяви Манолова. Тя отказа да назове партиите, които отказват да приемат промените. По думите й, сега не е моментът да ги ядосва, след като е направила значителен пробив.

Манолова подчерта, че за четвърти път се опитва да прокара тези текстове. Тя допълни, че частните съдебни изпълнители трупат огромни хонорари на гърба на гражданите.

Мая Манолова коментира още, че не са само съдебните изпълните ,които натоварват малкия длъжник, а има всякакви различни такси. "Нека всички да направят необходимия компромис, така че да бъде справедлива сумата, с която ще бъде натоварен един."

За двойния стандарт при храните тя каза, че това също е голяма кауза на омбудсмана, работи активно с комисарят по защита на потребители и правосъдие, министърът и евродепутатите и вярва, че България трябва да защитава своите граждани с необходимото самочувствие и това е тема, по която институциите трябва да се обединят.