Предстоящи събития днес
Секция: Предстоящи събития
22 Септември 2017 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития днес

/КРОСС/ ***
Велико Търново.
От 10.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще включи в шествието с официалните гости, които се отправят към крепостта „Царевец" по случай честванията на 109-тата годишнина от обявяването на Независимостта на Република. В 10.45 часа Илияна Йотова ще произнесе слово, а в 11.30 часа вицепрезидентът ще участва в шествие до паметника „Майка България", където в 12.00 часа ще поднесе цветя заедно с кмета на община Велико Търново.

***
Чепеларе.
От 17.00 часа в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде официален гост в на откриването на хайдушките празници „Капитан Петко войвода".

***
Велико Търново.
От 19.30 часа на площад „Цар Асен І" председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка, посветена на 109-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово.

***
Велико Търново./Церова кория.
От 14.45 часа министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети Държавната психиатричната болница в с. Церова кория, а в 16.00 часа той ще даде брифинг в кметството на селото, на който ще представи подготовката на Министерството на План за действие за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

***
София.
В хотел Рамада - София ще се проведе Международна конференция за Болестта на Хънтингтън с мото „По-силни заедно!".

***
София.
От 10.00 часа до лятната сцена на Борисовата градина в присъствието на заместник-кмета по транспорт Евгени Крусев и Екатерина Йорданова - председател на постоянната комисия по транспорт към Столичен общински съвет ще стартира Вело-поход „Заедно с велосипед".

***
София.
От 11.00 часа на площад „Княз Александър I" Столична община организира тържествено честване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.
***
София.
От 16.00 часа в Княжевска градина пред Монумента на Съветската армия ще се състоят Демонстрации и състезания по Баскетбол, част от Европейска седмица на спорта 15-25 септември 2017.

***
Банско.
От 6.00 часа от центъра на Банско ще бъде дадено началото на Маратона Пирин Ултра 2017.

***
Благоевград.
От 10.00 часа в парк „Бачиново" ще се проведе инициативата „Нашият голям пикник", която се провежда с цел да бъде популяризирано здравословното хранене.

***
Благоевград.
От 11.00 часа на Паметната плоча на загиналите във Войните за Обединението и Независимостта на България на пл. „Георги Измирлиев" ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 109 години от обявяване на Независимостта на България.

***
Бургас.
От 10.00 часа улица „Васил Левски" в центъра на града ще бъде затворена за движение на автомобили и ще се превърне в младежка денс и арт сцена, част от инициативата „Бургас харесва младите".

***
Бургас.
От 10.30 часа часа на площад „Атанас Сиреков" с молебен за благоденствието на Независима България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас започват тържествата по случай Деня на независимостта на България. От 11.00 часа пред Военния клуб ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк. Празничен фолклорен концерт на ансамбъл „Странджа" ще поздрави бургазлии за празника от 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков" . Събитията ще продължат от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл „Изворът на нимфите" в туристически комплекс Акве Калиде.

***
Варна.
От 9.30 часа на площад „Независимост" ще се състои тържествено издигане на националното знаме и молебен за България.

***
Варна.
От 18.30 часа на входа на Морската градина ще се състои концерт за Ансамбъла на българската армия.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведе изложение на занаятчии от страната.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведат отворени врати в работилниците на чаршията, с демонстрации и открити уроци на майсторите за деца и възрастни.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведе Международен пленер „Живопис" - рисуване на открито.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще бъде изградена скулптурна инсталация "Hipster"до арт бар „Hipster".

***
Велико Търново.
От 12.30 часа пред сградата на Български пощи ще се проведе Шоу-спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните оркестри.

***
Велико Търново.
От 13.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще се проведе концерт на любителски формации от Велико Търново.

***
Велико Търново.
От 14.00 часа от църква „ Св. 40 мъченици", църква „Св.св. Петър и Павел" до Архитектурно-музеен резерват „Царевец" ще се състои екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност".

***
Велико Търново.
От 16.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведат кулинарни демонстрации на щанда на „Лактима Балкан".

***
Велико Търново.
От 17.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведат изпълнения на улични артисти за деца и възрастни.

***
Велико Търново.
От 17.00 часа пред сградата на Община Велико Търново ще се проведе концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

***
Велико Търново.
От 17.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще бъде открита обща изложба "Цветовете на светлината" - гост-художник Даниела Тодорова представя „Духовни послания."

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведе Детско шоу с интерактивни игри.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа от МДТ „Константин Кисимов" до Паметника на обесените ще се състои Голямото Търновско хоро с Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа на площад „Цар Асен І" Представителната част на НВУ „Васил Левски" ще изпълни строеви хватки с оръжие.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведе концерт "Етно проект" с участието на Иван Попа /от група "Оратница"/.

***
Велико Търново.
От 20.15 часа на площад „Цар Асен І" ще бъде излъчен Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина". Празнични илюминации.

***
Велико Търново.
От 20.30 часа в рамките на инициативата ''Нощ на Самоводската чаршия'' ще се проведе концерт "Теодосий Спасов Джаз Квартет".

***
Видин.
От 11.00 часа на площад „Бдинци" Община Видин ще отбележи тържествено Деня на Независимостта на България.

***
Видин.
От 12.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА във Видин пресконференция ще дадат проф. Вили Лилков и Вергил Маринов, член на УС на Видинското землячество в София.

***
Враца.
От 11.00 часа на площад „Христо Ботев" Община Враца ще отбележи тържествено 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

***
Гоце Делчев.
От 18.30 часа в Градския парк ще се проведе празничен концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев по повод 109-та годишнина от обявяване на Независимостта на България.

***
Добрич.
От 18.30 часа в Летния театър ще се проведе концерт, посветен на 60 годишнината на Стоян Господинов-хореограф, гл. худ. ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа", част от тържествата по случаи 25 септември - Ден на Добрич и 77 години от възвръщапето на Южна Добруджа към България.

***
Дулово.
От 10.00 часа пред Паметника на загиналите във войните от Дуловския край ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

***
Дупница.
От 10.00 часа на площад „Свобода" в Дупница с тържествена програма под надслов „Да бъде България" ще бъде отбелязана годишнината от обявяването Независимостта на България.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа на площад „Велбъжд" ще бъде тържествено отбелязана 109-годишнина от обявяването на Независимостта на България.

***
Кюстендил/с. Шишковци.
От 13.00 часа ще бъде открито седмото издание на Международния фестивал „Балканска черга". - не се отразява.

***
Павликени.
От 9.00 до 19.00 часа на терена за минифутбол до магазин „Браво" ще се проведе II детски турнир по футбол за купата на кмета на община Павликени, със съдействието на магазини „Браво".

***
Павликени.
От 17.30 часа пред НЧ „Братство - 1884" - Павликени ще се състои „Хоро се вие на мегдана" с Народен оркестър „Извор" и солисти.

***
Пазарджик.
От 11.00 часа, на пл."Константин Величков" в Пазарджик, ще започне празничната програма, посветена на 22 септември - Деня на независимостта на България с издигане на националното знаме. Ще има и изпълнение на танцови и певчески формации.

***
Пазарджик.
От 12.00 часа в градинка на Гимназия „Иван Аксаков" ще бъде открита официално паметна плоча на майор Никола Чунчев.

***
Петрич.
От 20.00 часа на градския площад в Петрич ще се проведе Международния музикален фестивал „Златен кестен".

***
Пловдив.
От 10.00 ч. ще се проведе Молебен в храм „Св. Неделя", организиран
храм „Св. Неделя" от Сдружение "Център Петко Каравелов".

***
Пловдив.
От 10.30 ч. пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя") ще бъдат поднесени венци и цветя. Организатори са Сдружение "Център Петко Каравелов".

***
Пловдив.
От 10.30 ч. на пл. Централен ще се проведе възстановка на събитията от 1908 г.

***
Пловдив.
От 11. 30 ч. на пл. „22 септември" ще се проведе Тържествен ритуал пред колоната на Независима България („Гроздов пазар"). - отразява Цветана

***
Разград.
От 11.00 часа на пл."Възраждане" ще се състои ритуал по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България.

***
Разград.
От 12.30 часа в ХГ „Проф. Илия Петров" ще бъде открита изложба „Епохата на Фердинанд", с участието на Младежка формация за театър „Импулс".

***
Русе.
От 10.00 часа в хотел „Дунав Плаза" Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк ще бъде домакин на форума „Териториално сътрудничество България - Румъния".

***
Русе.
От 11.00 часа пред Паметника на Свободата, Община Русе организира тържествена церемония - честване по случай 109-та годишнина от обявяване Независимостта на България. Областният управител Галин Григоров ще произнесе слово, а свещеници от Русенската Света Митрополия ще отслужат благодарствен молебен.

***
Силистра.
От 11.00 часа пред паметника на Васил Левски ще се състои тържествена церемония по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България.

***
Свищов.
От 9.30 часа пред паметника на Свободата ще бъде поднесени цветя по повод Денят на Независимостта на България.

***
Свищов.
От 10.30 часа, в отдел „Изкуство" на Градска библиотека, ще бъде открита изложба базар на чужда художествена литература от издателство „Сиела" - София.

***
Свищов.
От 12.00 часа пред църквата „Света Троица" Община Свищов за втора поредна година осигурява празничен обяд на нуждаещите се възрастни и социално слаби хора.

***
Свищов.
От 15.30 часа в двора на къща музей „Алеко Константинов" ще бъде представена книгата „Далече от Дунава" от Кристофър Бъкстон.

***
Свищов.
От 17.00 часа в Художествена галерия „Николай Павлович" ще бъде открита традиционната 40-та изложба на свищовските художници.

***
Свищов.
От 19.00 часа на площад „Алеко" ще бъдат открити празниците на града „Свищовски лозници". Ще бъде извършен празничен водосвет. Ще има празнична програма с участието на Ивайла Блажева от ДГ „Калина Малина", Петя Стефанова от ДГ „Слънчо" и деца от ДГ „Радост", а след това концерт „Орлин Горанов и приятелки", с участието на: Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Тони Димитрова и Марияна Попова.

***
Стара Загора.
От 10.30 часа в парк „Александър Стамболийски" ще се състои общоградският ритуал за преклонение и признателност към делото на българските държавници, извоювали Независимостта на България. От 11.00 часа ще започне концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре" и Общинския духов оркестър „С музиката на Дико Илиев".

***
Търговище.
От 10.00 часа на площад „Свобода" с ритуал за издигане на националното знаме ще започнат тържествата за отбелязване на Деня на независимостта в Търговище.

***
Хасково.
От 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин на пл. "Свобода" Община Хасково организира ритуал по полагане на венци и цветя по Деня на Независимостта на България - 22 септември. Празничната програма ще продължи на сцената на пл. „Свобода" с концерт на Народен оркестър при Община Хасково и Детски танцов ансамбъл „Южняче".

***
Шумен.
От 11.00 часа пред Военния клуб, ще бъде представена жива картина „109 години от обявяването на българската Независимост".

***
Шумен.
От 11.30 часа в РУ-Шумен директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим ще представи информация за разкрито престъпление, свързано с наркотични вещества.

***
Шумен.
От 14.00 до 20.00 часа в района на Стария град ще се проведе двудневен Фестивал на средновековния бит и култура с демонстрации на средновековна храна, конни традиции и бойни умения от кон, стрелба с лък, бойни умения със сабя, бич и копие, занаяти, изработване на средновековно защитно въоръжение с участието на Авитохол, Варна и изпълнения на ансамблите „Шумен, „Веселяче", „Звънче".

***
Шумен.
От 18.30 часа в Танцувална зала на Младежкия дом ще се състои официалното откриване на национално съзтезание по дебати „Шумен WSC 2017" .

***
Ямбол.
От 10.00 часа в Музея на бойната слава Община Ямбол организира тържествено честване на 22 септември - Деня на Независимостта на България. То ще започне с изпълнения на Ямболския духов оркестър, издигане на националния флаг и празнично слово на кмета. Честването ще продължи в 10.30 часа с презентация на Регионален исторически музей - Ямбол на тема „109 години Независима България". В 10.45 часа започват демонстрационни игри - сглобяване и разглобяване на автомат „Калашников" и хвърляне на ръчна граната в цел, както и стрелби по мишени с въздушна пушка.