Без автомобили в центъра на София днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без автомобили в центъра на София днес

/КРОСС/ До 19 часа центърът на София ще бъде затворен за автомобили в обхвата на синята зона за паркиране, предава news.bg.

Причината е традиционната за Европа инициатива Ден без автомобили, в която се включват столицата и още 36 населени места в страната.

Целта е да се променят навиците на хората за придвижване в града и да се обърне вниманието им към прекаленото използване на автомобили.

Някои от инициативите представи заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова. "В много от българските общини са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Имаме предложения за безплатно наемане на велосипеди", уточня тя.

В 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина в София ще започне велосипеден поход.

До 19 часа центърът на града ще бъде затворен за движение на автомобили в периметъра между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Княз Александър Дондуков", улица "Георги С. Раковски" и булевард "Цар Освободител".

Жителите на София ще могат да се разхождат пеша, да карат колело и да ползват градския транспорт.

В България замърсяването на въздуха с фини прахови частици е с най-високо наднормено ниво в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Сформирана е работна група, която трябва да предложи мерки за по-добър контрол при техническите прегледи на автомобилите, за да не бъдат премахвани катализаторите.