Показват уникалния най-престижен орден на Царство България във военноисторическия музей
Секция: КУЛТУРА
22 Септември 2017 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Показват уникалния най-престижен орден на Царство България във военноисторическия музей

/КРОСС/ Орденът символизира суверенитета на независима България и авторитета на монарха, който е негов Велик магистър и единствен носител на голямото огърлие - Цар Фердинанд.

„Отличието е учредено по повод първата годишнина от обявената на 22-ри септември 1908 г. независимост. Това е едно твърде високо отличие, няма образци от него, те са лично притежание", коментира пред БНТ доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВМИ.

Най-високата степен на ордена е "велик кръст", другите две са малко и голямо колие. Сред отличените с него българи са неговият основател - Цар Фердинанд, престоланоследниците му Борис Трети и Симеон Втори.

„Това са отличия, наистина носени от тях, както и от другите българи негови носители - Екзарх Йосиф, Иван Гешов, митрополит Симеон, д-р Васил Радославов, Иван Вазов, генерал Данаил Николаев", допълва директорът на музея.

Орденът е изработен във Виена от Хайн фон Розенфел. Според специалистите е един от-най-добрите, сред всички европейски отличия от този ранг.

Той се показва, рядко тъй като се пази под строга охрана в трезора на Блгарската народна банка. Ще можем да го видим само днес до 18 часа.