"Твърд" Брекзит ще коства 1,2 милиона работни места на Европейския съюз
Секция: ИКОНОМИКА
22 Септември 2017 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Твърд" Брекзит ще коства 1,2 милиона работни места на Европейския съюз

/КРОСС/ "Твърд" Брекзит може да струва на Белгия 42 390 работни места, 526 хил. на Великобритания и 1,2 млн. за целия Европейски съюз, според прогнозите на университета в Льовен, пише Brussels Times, цитиран от "Фокус".

Икономистите Хилке Ванденбуш , Уилям Конъл и Валтер Симонс са сравнили последствията от „твърд" и „мек" Брекзит върху пазара на труда. При „мек" сценарий, няма да има митнически тарифи между Великобритания и ЕС, но ще има нетарифни търговски бариери, подобни на тези между Норвегия и ЕС. При „твърд" Брекзит отново ще бъдат наложени митнически ограничения според споразуменията на Световната търговска организация.

Икономистите са изчислили загубите на работни места в зависимост дали Брекзит ще бъде „твърд" или „мек". В зависимост от това в останалите 27 страни членки на ЕС загубите на работни места ще бъдат 1,2 млн. и 284 хил. съответно, докато БВП на Съюза ще се свие съответно с 1,54% и 0,38%.

В абсолютни стойности Германия ще пострада най-много от Брекзит, докато в относителни най-много от него ще пострадат Ирландия, Малта, Холандия и Белгия. В Белгия ще бъдат загубени между 10 и 42 хил. работни места, като най-силно ще бъде ударена хранително-вкусовата промишленост.