Разработиха изкуствен нос, който ще търси наркотици и ще оценява вино
Секция: Технологии
22 Септември 2017 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разработиха изкуствен нос, който ще търси наркотици и ще оценява вино

/КРОСС/ Учени от Датския технически университет са разработили прототип на уред, който може да замени кучетата, обучени да търсят наркотици и взривни вещества, предава Technews. В съобщение на университета се казва, че „изкуственият нос" може освен това и да определя качеството на хранителни продукти като риба, сирене или вино по тяхната миризма.

Разработката на датчаните е базирана на принципите на колориметрията. Апаратът анализира състава на въздуха в затворено пространство, след което показва резултата във вид на цветова матрица, измененията в която се отчитат на всеки 15 секунди. Според промените в цвета в елементите на матрицата, компютърна програма определя дали във въздуха са налични молекулите на едно или друго вещество.

Учените твърдят, че са успели да получат добри резултати не само в изучаването на състава на въздуха в неголеми пространства като куфари или чанти, но и на този в стандартните морски контейнери, в които може да има контрабандни стоки или материали. Авторите на разработката отбелязват, че апаратът работи с проби от въздуха в дадено пространство, подобно на носа на куче. При това за извършване на анализ чрез газовите хроматографи и мас-спектрометрите, които обикновено се използват по летищата, са необходими съвсем малки количества от веществото. Именно поради тази причина служителите по сигурноста и митничарите прокарват по багажа и дрехите на подозрителните пътници специален тампон.

Разработчиците се надяват тяхното устройство да стане популярно и да започне да се продава успешно през следващите няколко години, затова за целта вече са създали малка фирма.