Обявяването на Независимостта свидетелства за решимостта на младата Трета българска държава
Секция: Анализи
22 Септември 2017 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявяването на Независимостта свидетелства за решимостта на младата Трета българска държава

/КРОСС/ „Смятам, че постепенно започваме да осъзнаваме и да разбираме какъв е този празник, защото той е свидетелство за решимостта, енергията и импулсите на младата тогава Трета вече българска държава и може да служи като пример и образец и за днешния политически елит - да отстоява интересите, независимостта и свободата на своето Отечество". Това отбеляза в ефира на "Хоризонт" доцент Ивайло Христов, журналист, писател и преподавател по народопсихология и история на журналистиката в УНСС, в коментар по повод днешния празник - годишнината от обявяването на Независимостта на България.

По повод анкета сред софиянци, свързана с днешното усещане за независимостта, доц. Христов направи сравнение между настроенията, доминиращи в края на 19-и век сред българското общество, и сегашните - в началото на 21-ви век:

„Ако в първите десетилетия след Освобождението доминира историческият оптимизъм и патриотизъм, днес, в момента, вие виждате и от тази анкета, че нихилизмът, дори самообругаването на българското и песимизмът са доминираща тенденция. Ако в края на 19-и век в историята на България и въобще - в началото на държавата, особено в първите 30 години, стоят фигури като Стамболов, Каравелов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Константин Величков, Михаил Маджаров - това са лидери, които правят чест на всяка една европейска държава, в момента е видимо, че сред народа има недоверие в българския политически елит, който, за съжаление, в болшинството си служи по-скоро на свои олигархични интереси, отколкото да отстоява интересите на страната.

Вие виждате, че тези имена, които ви изброих, те биха могли да правят и са правили чест за всяка една европейска държава от края на 19-и век, докато сега, за съжаление, доминира една тенденция на липса на отговорност и на държавнотворческо мислене сред нашия елит", отбеляза още Ивайло Христов, но подчерта, че според него песимистичното отношение и тъмните краски, в които най-често се описва съвременната действителност у нас, не са основателни:

„За съжаление, в българина поради стечение на редица исторически обстоятелства е много силно вкоренено чувството за самокритичност, даже една прекалена самокритичност, която често пъти е необоснована и често пъти се превръща в комплекс и в синдром в българския национален характер. Не би трябвало да е така, защото България нито е най-малката страна в Европа, нито в момента изживява някакъв кой знае какъв особено труден период в своята история. Нали знаете статистиката, че българите се смятат за един от най-песимистичните народи в Европа - не виждам някакво особено основание за това нещо в момента - нито има война, нито има някаква епидемия, нито има някакви земетресения. Да, животът безспорно е труден, но той и през изминалите 130 и повече вече години от свободното съществуване на Третата българска държава не е бил кой знае колко лесен".