Вицепрезидентът: Повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта

/КРОСС/ С тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започна отбелязването на 109-ата годишнина от обявяването Независимостта на България.

В страропрестолния град с военен ритуал на крепостта "Царевец" беше издигнато националното знаме на Република България.

Реч пред събралото се множество изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Огромна чест и вълнение е за всеки български държавник да говори пред българите на този празник. Независимостта е един от редките извори на самочувствие за българите. 22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици. Днес българската държава е изправена пред важни решения, гражданите искат държавата да е силна, а институциите да работят за тях. Днес повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта. Да не забравяме, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ", заяви вицепрезидентът, цитирана от БНР.
Тя прочете и част от манифеста, с който е обявена независимостта на България.

„Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ! - така завършва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава".

На честването присъства и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя каза в словото си, че родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Нека да я обичаме истински и да ѝ служим вярно, призова Караянчева:

„Българската независимост не е нечие благоволение, тя не е дар от чужди сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, благодарение на симбиозата между народа като суверен и неговите управници. И сега, когато заставаме пред вас, ние политиците трябва да бъдем изключително отговорни, да мислим, да бъдем заедно, защото само заедно можем да бъдем силни.

"На този ден Търново усъмва с усещане за съдбовно събитие преди 109 години. Обяваването на Независимостта завършва цикъл от важни политически актове. На тази сакрална дата България скъсва с последните позорни белези на зависимостта й. Независимостта демонстрира смелостта и достойнството на българските държавници, подкрепяни от цялата българска общественост. Този акт показва колко дребни и незначителни са политическите спорове. Честит празник, българи!", обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.