"Есен в буркани" в Търговищко
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Септември 2017 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Есен в буркани" в Търговищко

/КРОСС/ Край търговищкото село Осен днес започва празникът с изложба на местните читалища, който тази година носи любопитното название "Есен в буркани", съобщава БНР. Организаторите ще зарадват посетителите с много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се, и народни танци и музика:

"Разликата е, че тази година темата е с надслов "Есен в буркани". Ще има изложение на домашно приготвена зимнина, художествено аранжирани кътове с пресни плодове и зеленчуци, ще има и читалища с техните характерни празници - на мекицата, на баклавата и гюзлемето. А читалището в село Дългач, например, ще се представи с изработени предмети под формата на плодове и зеленчуци.

Ще има демонстрации, дегустации на сладка, на туршии. Празник на мекицата организира читалището в село Буховци - те ще се представят с месене, дърпане, пържене на мекици, а освен това и с изложба на различни видове сладка, които се поднасят с хапването на вкусна митница".

А защо точно мекица - обясняват кметицата на село Буховци Здравка Бонева и една от най-добрите майсторки на тестеното изделие Недялка Гецова:

"Популярна, лесно се прави - всяка българска жена може да прави мекици. Голямото количество мазнина - това ги прави по-вкусни.

Важното е да му намериш, както бабите казват, майсторлъка - отначало да го за забъркаш, да втаса добре и след това се пържи и се яде".

Фатме Ахмедова, която е секретар на читалището в село Драгановец, разказа, че ще се представят на празника с баклави и гюзлемета:

"Жените от селото се събрахме и решихме да е празника на баклавата, тъй като ги баклавата е сладка - и на делник, и на празник събира всички хора на една маса да си хапнат сладко и сладки приказки да си кажат.

В село Осен ние ще участваме и със зимнини, но ние от Драгановец, тъй като вече станахме популярни с баклавата, ще изнесем някоя и друга тава баклава, но повечето ще наблегнем на гюзлемето - там ще ухае на топли гюзлемета, който иска, ще опита от нашите гюзлемета, ще видят на място как се прави - как се точат кори, как се пече и ще си куснат".