Проблеми с обучението по български език в Босилеград
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проблеми с обучението по български език в Босилеград

/КРОСС/ В открито писмо до образователните институции в България и Сърбия директорът на гимназията в Босилеград Антон Тончев призовава за решаване на проблемите с обучението по майчин език в учебното заведение. Осигуряването на учебници на български език за учениците в Босилеград се бави от години.

За обучението по майчин език за учениците в Босилеград са необходими 15 учебника за началното училище и седем за гимназията. Превеждането им започнало през 2015 година, засега обаче учебници за занятията в самото училище и гимназията няма. За 7-и и за 8-и клас в началното училище и за 9-и клас в гимназията в Босилеград изобщо липсват учебници. В горния курс да изучават български език са се записали десет средношколци в 9-и клас, десет - в 10-и клас, четиринайсет - в 11-и клас, и девет в 12-и клас. Те учат по записки от преподаваното им от учителите.

В края на този месец в Босилеград се очаква посещение на представители на комисията по образованието в НС и на експерти на просветното министерство, пред тях проблемите с учебниците и обучението в училището и гимназията в Босилеград ще бъдат поставени за неотложно решаване.