Катаджии ще мерят за изгорели газове на пътя, ще спират от движение нередовните коли
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Катаджии ще мерят за изгорели газове на пътя, ще спират от движение нередовните коли

/КРОСС/ С различни инициативи в страната се отбелязва Денят без автомобили.

Столичната община ще осигури 6 уреда за КАТ за измерване на замърсяването, което отделят автомобилите. Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение, съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев пред БНР.

„Няколко димомери и газомери, които ще ги слагаме в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили. За тези, които са регистрирани, ще имаме и мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение", обяви Тенев.

Близо 2 пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес, в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение. От Изпълнителната агенция по околната среда направиха измервания от 19 септември до днес, за да сравнят показателите за различните дни.

„Наблюденията ни са, че през дните, в които има натоварен автомобилен поток, замърсяването е в нормите - малко повече е от самия ден без автомобили като днешният", обясни експертът Светлин Петров.

Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите.

„Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия, заявиха те.

По повод Деня без автомобили в Борисовата градина в столицата се проведе велосипеден поход. В него се включиха посланикът на Дания Сьорен Якобсени, представители на посолството на Германия.

Боб Худблюд от Холандия е пристигнал специално в България, за да подкрепи велосипедния поход. Той е болен от диабет и с участието си във велосипедната обиколка иска да докаже, че със спортна активност болестта може да се контролира.

„В София инфраструктурата е доста по-различна и хората не се придвижват много с колело. В Холандия всеки кара велосипед. Ако искате повече хора да започнат да карат велосипеди, трябва да се осигурят условия и шофьорите на автомобили да бъдат по-толерантни".