До 2 години започва строителството на "Хемус" край Велико Търново
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 2 години започва строителството на "Хемус" край Велико Търново

/КРОСС/  До 2019 година ще започнат строителните дейности на автомагистрала "Хемус" в участъка до Велико Търново. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе сред официалните лица на честването на Деня на независимостта в града, предава „Фокус".

Той съобщи, че през ноември ще бъде възложено проектирането на участъка от разклона Ловеч - Плевен до връзката с новата магистрала Русе - Велико Търново. Вече е готова оценката за въздействие на околната среда за този участък.

„През това време ще бъдат придвижени и парцеларните планове, така че в рамките на 2018 година да извършим техническото проектиране, за да стартираме 2019 година с възлагане на строителните дейности на магистралата до Велико Търново", посочи Николай Нанков.

Министърът заяви, че преди два месеца е подписан договора с фирмата изпълнител за 9.3 км от магистралата, от Ябланица до разклона за Тетевен. Изпълнителят е пред завършване на проекта.

„Шест месеца трябваше да проектират, а за два месеца са почти готови с проекта. Приключваме с отчуждаванията и се надявам още в рамките на тази година да стартираме с реалното строителство. Срокът е две години и половина, но ние ще го съкратим на не повече от 2 години, така че до края на 2019 година да имаме завършен участък от тези 9.3 км до разклона за град Тетевен", посочи Нанков.

Той съобщи, че в момента се проектират още 50 км от автомагистрала „Хемус", до разклона Ловеч - Плевен. До края на календарната 2017 година ще са изготвени техническите проекти, а в началото на 2018 година ще бъде възложено строителството на този участък.

„Ние сме поели ангажимент и ще го спазим. В рамките на настоящия мандат около 100 км от автомагистралата ще бъдат напълно завършени", посочи Нанков.

Той каза още, че в момента се обжалва тръжната процедура за участъка от 16 км от източната посока на магистралата, от пътен възел „Белокопитово", в посока Търговище, до пътен възел „Бухово". Има избран изпълнител и в рамките на следващите няколко месеца ще бъде сключен договор с него, за да може през 2018 година да стартира изграждането на тези 16 км.

„Ангажиментът, който сме поели за „Хемус", е до 2024 година да имаме завършена изцяло магистрала. В рамките на настоящия мандат ще бъдат завършени 100 км, а за останалите 160 км на различните етапи ще имаме възложени и изпълнявани строително-монтажни и ремонтни дейности", заяви Нанков.

Той съобщи, че през ноември трябва да приключат обществените обсъжданията и процедурата по ОВОС и за автомагистрала Русе - Бяла - Велико Търново. През 2018 година ще стартира проектирането и реалното възлагане на строителството.

„Това са ни двата най-важни приоритета в Северна България, за които в рамките на мандата имаме ясни и постижими цели. Затова изключително много форсираме процедурата за въвеждането на тол-таксите и електронните винетки, тъй като и двете магистрали за лишени от европейско финансиране. Те ще се финансират изцяло с бюджетни средства по линия на бъдещите приходи и постъпления от тол-таксите и електронните винетки", посочи Нанков.

„Предстоят ремонтни дейности на пътните отсечки Велико Търново - Арбанаси - Горна Оряховица и Ресен - Самоводене. Средствата, с които ще се извърши рехабилитацията, са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ)", допълни министърът.

Средствата, с които ще се извърши рехабилитацията, са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Нанков припомни, че преди две седмици с постановление на Министерски съвет бюджетът на АПИ е бил увеличен на 100 млн. лева. 8 млн. лева от тези средства ще бъдат заделени за ремонти на републикански пътища на територията на област Велико Търново.

Единият път е пряката връзка между Велико Търново и Горна Оряховица, през Арбанаси. Отсечката е с дължина над 6 км. За укрепването на две свлачища в този участък ще бъдат отпуснати 2,3 млн. лева.
„Това е най-пряката и бърза връзка между двата общински центъра и Лясковец", уточни Николай Нанков.

Другата отсечка, която ще бъде ремонтирана, е Ресен - Самоводене. Нанков увери, че до вторник - сряда ще стартират дейностите. И двата проекта са в технологична готовност. Друг път, за който също ще бъдат отпуснати средства, е пътят Павликени - Караисен. Дейностите по рехабилитацията ще стартират в рамките на 10 дни.

Освен това 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в проекти за подобряване на образователна инфраструкутра в област Велико Търново по линия на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. Инвестицията ще обхаване над 3200 деца, които се обучават в учебни заведения и детски градини на територията на областта. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция във Велико Търново.

Беше взето решение на Управляващия орган на програмата за наддоговярянето ѝ с нови 213 млн. лв., насочени към образователната инфраструкута. 16 общини, сред които и Велико Търново, от миналата седмица вече имат одобрени проекти, като през следваща седмица предстои сключване на договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на мерките в образователните заведения, посочи още регионалният министър.

На територията на община Велико Търново в подобряване на образователната инфраструкрута по линия на програмата ще бъдат вложени почти 8 млн. лева. С европейските средства ще бъдат обновени целодневните детски градини „Ален мак" и „Пролет", среднообщообразователните училища „Георги Сава Раковски" и „Владимир Комаров", в които се обучават над 2050 деца.

Две учебни заведения в община Горна Оряховица ще получат финансиране на стойност близо 3 млн. лв., 200 хил. лв. от които ще бъдат за подобряване на спортната инфраструктура. Това са основно училище „Св.Св.Кирил и Методий" и целодневна детска градина „Бодра смяна", в които се обучават почти 800 деца. В община Свищов ще се реализират проекти за близо 2,4 млн.лв. в 4 учебни заведения., където се обучават около 400 деца.