2000 майки са се възползвали от възможността за ранно връщане на работа срещу половин обезщетение
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2017 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
2000 майки са се възползвали от възможността за ранно връщане на работа срещу половин обезщетение

/КРОСС/ Над 2000 майки са се възползвали от възможността да се върнат по-рано на работа и да получават половината от обезщетението за бременност и раждане. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков по време на пресконференция във Велико Търново във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, влезли в сила от 1 юни 2017 г., предава „Фокус".

"Има интерес към тази възможност. Последните данни, които имах, са, че над 2000 майки са се възползвали от тази възможност и са се върнали на работа, но получават половината от определеното обезщетение за бременност и раждане", отбеляза той.

"Имаме намерение и с подготвения закон за Държавно обществено осигуряване и промените, които съпътстващо ще бъда предложени в Кодекса за социално осигуряване, да продължим да развиваме тази политика на стимулираме на връщане на работа и да избегнем деквалификацията, която се получава вследствие използването на всички видове регламентирани отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете", коментира още министърът.

Ще предложим изравняване на режимите на биологичните родители и на осиновителите по отношение на отпуските и получаването на обезщетения. Този въпрос е болезнен, така че работим и ще предложим на Народното събрание текстове, с които считаме, че ще бъдат избегнати тези неравнопоставености, които в момента има в законодателството, заяви Бисер Петков.