Създадоха антитяло, което атакува 99% от вируса ХИВ
Секция: Здраве
22 Септември 2017 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създадоха антитяло, което атакува 99% от вируса ХИВ

/КРОСС/ Учени са създали антитяло, което атакува 99% от вируса на ХИВ и може да предотврати инфекцията при примати. Той е създаден, за да атакува три критични части на вируса - което прави по-трудно ХИВ да се съпротивлява на неговите ефекти.

Международната организация за борба със СПИН коментира, че това е "вълнуващ пробив". Опити с хора ще започнат през 2018 г., с надеждата това да предотврати или лекува инфекция, съобщава "Би Би Си", цитирана от news.bg.

Човешките тела трудно да се борят с ХИВ поради невероятната способност на вируса да мутира и да променя външния си вид.

След години на инфекция малък брой пациенти разработват мощни оръжия, наречени "широко неутрализиращи антитела", които атакуват ХИВ и могат да убият големи количества от вируси на ХИВ.

Изследователите се опитват да използват "широко неутрализиращи антитела" като начин за лечение на ХИВ или за предотвратяване на инфекцията. Проучването, публикувано в списание Science, комбинира три такива антитела в още по-мощно "три специфично антитяло".

Д-р Гари Набел, главният научен сътрудник на Sanofi и един от авторите на доклада, заявява "Те са по-мощни и имат по-голям обхват от всяко открито естествено антитяло, което е било открито". Най-добрите природни антитела атакуват 90% от вирусите на ХИВ. "Ние получаваме 99% покритие и покритие при много ниски концентрации на антитялото", допълва д-р Набел.

Експериментите с 24 маймуни показва, че никоя от тези, които са получили "триспецифичното антитяло", не са развили инфекция, когато са инжектирани по-късно с вируса. Д-р Набел коментира, че "това е доста впечатляваща степен на защита."

Работата включва учени от Харвардското медицинско училище, The Scripps Research Institute и Масачузетския технологичен институт.

Клиничните изпитания и тестване на антитялото при хората ще започнат през следващата година. Професор Линда-Гейл Бекер, президент на Международната организация за борба със СПИН коментира, че "тази статия съобщава за вълнуващ пробив".

"Тези суперинженерни антитела като че ли излизат извън естественото и могат да имат повече приложения, отколкото предполагахме досега. Още сме в много ранна фаза, но като учен с нетърпение очаквам първите през 2018 година. Като лекар в Африка, чувствам неотложността да потвърдя тези открития при хората възможно най-скоро", допълва професор Бекер.

Д-р Антъни Фоучи, директор на Американския национален институт по алергии и инфекциозни болести коментира, че това е интригуващ подход. "Комбинации от антитела, кото всяко се свързва с отделна част на ХИВ, най-добре могат да преодолеят защитата на вируса и да се постигне ефективно лечение и превенция на базата на антититела."