Очакват ни две грипни епидемии
Секция: Здраве
23 Септември 2017 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очакват ни две грипни епидемии

/КРОСС/ Към нас се е насочил грипният щам "Мичиган". Най-вероятно тази година ще имаме две грипни епидемии. Грипната епидемия започва края на октомври-началото на ноември, като пикът е през януари. Грипът е тежко заболяване.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.

"Грипът се развива в рамките на часове. Инкубационният период е много по-кратък от другите вируси. Лекарствата за грип са само две. Трябва да ги имаме вкъщи и е хубаво още сега да говорим с личния си лекар. Когато усетиш симптомите на грипа, е хубаво веднага да вземеш едно от лекарствата, за да се пресече действието на грипа. Най-добре е да не контактуваме със заразените с грип и те да си стоят вкъщи", коментира проф. Кантарджиев.

"Родителите трябва да знаят, че не трябва да практикуват самолечение, а трябва да потърсят задължително лекарско мнение. Ангината може да се обърка и задължително трябва да се лекува с антиобитици", допълни той.

Щамовете, които се очакват тази година са познати у нас, уточни Кантарджиев и напомни, че най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини е месец преди настъпването на грипа. Имунизационният кабинет на Столичната регионална здравна инспекция предлага услугата от средата на септември, но интересът не е голям.