Еврокомисията ще решава дали баскетболните ни звезди ще играят за националния отбор
Секция: СПОРТ
23 Септември 2017 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията ще решава дали баскетболните ни звезди ще играят за националния отбор

/КРОСС/ Европейската комисия ще реши дали най-голямата звезда на българския баскетбол Александър Везенков и Дий Бост ще могат да играят за българския национален отбор в квалификациите за световното първенство в Япония, съобщава БТВ.

До този орган прибегнаха от Европейската федерация (ФИБА), след като не постигнаха договореност с Евролигата около казуса за пускане на играчи в националните тимове по време на сезона.

Двете страни започнаха преговори, като ФИБА предложи пауза в турнирите на Евролигата през ноември и февруари. От Евролигата пък контрираха с идея самите квалификации да бъдат изместени за юли. До консенсус обаче не се стигна.

За това от европейската централа сезираха Еврокомисията, която ще трябва да се запознае с фактите и да излезе с окончателно решение. Молби за преразглеждане на календара на Евролигата постъпиха и от Гърция, Германия, Италия, Русия, Испания и Турция. Те излязоха с обща петиция, в която настояват клубовете, играещи в най-комерсиалния баскетболен клубен турнир в Европа, да позволят на повиканите от федерациите баскетболисти, да бъдат пуснати да представят родините си.

Българският национален отбор е засегнат от казуса заради играещите в "Барселона" и "Жалгирис" Александър Везенков и Дий Бост.

Националите спечелиха предквалификационната си група, а сега им предстоят мачове с Чехия, Исландия и Финландия, които ще определят дали тимът ще играе на световното първенство в Япония през 2019 г.