Започва масово измиране на животински видове в края на века?
Секция: Наука
23 Септември 2017 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва масово измиране на животински видове в края на века?

/КРОСС/ Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век ще застраши живота на Земята, предупреди геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт.

Причината ще се окажат количеството въглеродни емисии, което се отделя в атмосферата, предава dnes.bg.

През последните 540 милиона години е имало общо пет периода на масово изчезване на животински видове, а шестият такъв е съвсем близо, смятат учените от Масачузетс. Прогнозата им се основава точно на данните за нарушенията в естествения водороден цикъл на планетата в последните 540 милиона години.

Така според прогнозата, публикувана на сайта на Масачузетския технологически институт, към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще предизвика шестото поред измиране на видовете. Учените все пак отчитат, че това няма да стане от раз, а вероятно изчезването на дивите видове животни и растения ще продължи няколко хиляди години.

"Резултатите не значат, че катастрофата ще стане на следващия ден, а че ако не се предприемат мерки, въглеродният цикъл ще навлезе в нестабилно състояние и последиците трудно могат да бъдат предвидени. Такива моменти в геологическото минало са свързани с масово измиране", обобщава Дениъл Ротман.

Въпреки мрачната прогноза, това далеч не е най-черният сценарий, който се чертае за бъдещото на Земята. Според някои учени шестото масово измиране на животински видове вече е започнало и тези процеси няма как да бъдат обърнати.