Захариева се срещна и със зам.-генералния секретар на ООН
Секция: ПОЛИТИКА
23 Септември 2017 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева се срещна и със зам.-генералния секретар на ООН

/КРОСС/ Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе в Ню Йорк 15 двустранни и 6 многостранни срещи по време на 72-рата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

В последния ден от участието на българската делегация Захариева разговаря с новоназначения заместник генералния секретар на ООН за противодействие на тероризма, както и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт, предават от пресслужбата на МВнР.

"Благодаря на България, че от самото начало подкрепи създаването на най-новата ни служба - Офиса за противодействие на тероризма, както и мен самия. Нужни са ни повече съвети от страните-членки на ООН по приоритетите на бъдещата ни работа и разчитам на вас за това", обърна се към Захариева заместник- генералният секретар на ООН за противодействие на тероризма Владимир Воронков. Той заема поста от юни 2017 г. и ръководи Офиса за противодействие на тероризма, създаден от генералния секретар Антонио Гутериш.

Приоритети в работата на Воронков ще са борбата с т.нар. чуждестранни бойци, затягането на граничния контрол, противодействието на радикализацията чрез интернет и защитата на жертвите от тероризма.

"Вашите приоритети изискват спешни мерки. Важното е да се борим не само с резултата, но и преди нещо да се случи. Тероризмът вече няма граници и много атентатори се оказаха родени в Европа и са се радикализирали по-късно", каза Екатерина Захариева. Тя посъветва Воронков да работят със социалните мрежи по примера на Европейския съюз, който сключи договор с част от тях за борба с речта на омразата. Новият зам. генерален секретар предложи млади български експерти да се включат в неговия екип.

Противодействието на тероризма бе сред темите и на срещата на министър Захариева с нейния алжирски колега Абделкадер Месахел. Той заяви, че Алжирската народно-демократична република има много малко свои граждани в редиците на Даеш, тъй като правителството осигурява добра перспектива на младежите. Министър Месахел връчи на българския си колега доклад за това как Алжир се справя с радикализацията.

Как да бъдат стимулирани бизнес контактите между България и Кувейт обсъди министър Захариева със своя колега шейх Сабах Халед ал-Хамад ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи. "С България имаме дипломатически отношения от 54 години и имаме подписани 21 договора, но трябва да засилим контактите си на високо ниво", изтъкна шефът на кувейтската дипломация. Вицепремиерът Захариева се съгласи с думите му и изтъкна, че работа на дипломацията е да помага на бизнеса и гражданите. Тази година бяха разменени покани за визити на двамата външни министри.

Захариева запозна шейх Сабах ал-Хамад с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от международния дневен ред, политическата ситуация в Близкия изток и борбата с тероризма, която се оказа приоритетна тема по време на сесията на Общото събрание на ООН.

/КРОСС/ Министър Захариева разговаря и с външната министърка на Колумбия Мария Анхела Олгин Куеляр, като покани латиноамерикански компании да проучат условията за бизнес с български партньори. Мария Куеляр обеща да включи страната ни в програмата на европейската визита на колумбийския министър на търговията и пожела нейният колега да представи възможностите за бизнес с Колумбия пред български браншови организации. Захариева заяви секторите, в които може да се осъществят успешни партньорства - ИТ, здравеопазване, фармация, образование.

Възможностите за стимулиране на бизнес контактите бе основна тема и на разговора със заместник министър-председателя и външен министър на Виетнам Фан Бин Мин. "Ние може да сме врата на вашите стоки към Европа. Може да разчитате на нас - имаме толкова много възможности, а и България има много приятели във вашата страна, тъй като много граждани на Виетнам са учили в страната ни", изтъкна Екатерина Захариева.

"Имаме много дълги традиционни отношения. Миналата година организирахме голям фестивал на българската роза, който получи широк отзвук", каза вицепремиерът Фан Бин Мин. Той е идвал в България през 80-те години на миналия век, но обеща да посети страната ни догодина.

Министър Захариева прие също с удоволствие поканата да направи визита във Виетнам.