Райна Кабаиванска: Какво по-хубаво може да има от това човек да се занимава с музика?
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2017 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Райна Кабаиванска: Какво по-хубаво може да има от това човек да се занимава с музика?

/КРОСС/ Участниците в 17- ия майсторски клас на Райна Кабаиванска ще представят в неделя вечер в София своя галаконцерт. Преди него част от студентите имаха възможност да покажат наученото пред публика в италианското посолство, а пък оперната прима да си спомни за своя дебют на професионалната сцена.

„Връщаме се в 1958-ма година и Ориент експрес. В трета класа пътувахме, с два огромни куфара. Тук имаше глад... В куфарите имах сирене, супи в кутия, луканка, за да не умра от глад в Италия. За щастие, не умрях от глад. Кой знае как ‘59-а година се оказах в Скалата, явявайки се на един конкурс за млади певци. Взеха ме моментално и 6 месеца по-късно аз вече дебютирах в една опера на Белини. "Беатриче ди Тенда"... След първо действие, неочаквано в моята гримьорна идва един много изискан господин и ми казва: "Госпожо, аз съм директор на "Метрополитън опера" в Ню Йорк, искате ли да пеете в "Метрополитън опера". Аз отговорих: "Да, разбира се. Искам да пея". Бях на 24 години... След второто действие пристига друг господин висок, красив и изискан, стил лорд: "Госпожо, искате ли да пеете в "Ковънт Гардън"? "Разбира се, че искам!". Така започна моята дълга разходка 55 години между световните оперни сцени", припомни си Райна Кабаиванска пред БНР.

Тя призна, че е пяла в големи и малки опери и театри, защото винаги за нея е било важно да пее за хората, да усети любовта им и да им даде своята. За работата си тя сподели:

„Трябва да ви кажа, че моята работа е наистина една прекрасна работа. Какво по-хубаво може да има от това човек да се занимава с музика? И какво по-хубаво можеш да имаш в ръцете си от тези млади хора. Затова от 17 години аз идвам тук и трябва да ви кажа, че открих много хубави неща", допълва примата.