Главчев от Украйна: Получих уверение, че няма да се променят правата на българското малцинство
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2017 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев от Украйна: Получих уверение, че няма да се променят правата на българското малцинство

/КРОСС/ Получих уверение, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещите си в Украйна с Мелитополската градска администрация, с ръководството на районната администрация, районния съвет, кметове и българската диаспора в град Приморск. Той изрази загриженост по отношение на закона за образованието и закона за административната реформа в Украйна. След всички разговори тук се надявам, че проблеми с изучаването на българския език и запазването на българската идентичност и култура няма да има, добави Димитър Главчев. Исках лично и на място да се уверя в това, отбеляза още той.

Ръководствата на районните администрации от Мелитопол, Приморск и Бердянск благодариха за посещението на българската парламентарна делегация и отбелязаха, че това е първата визита на председател на Народното събрание от 15 години насам.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на двудневно посещение в Украйна. В състава на делегацията са заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Групата за приятелство България - Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и народният представител Ахмед Ахмедов.

Българските депутати присъстваха на Официално откриване на Шестия областен събор на българите от Таврия, посветен на 155-тата годишнина от преселването им и поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.

Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание, подчерта на срещите председателят на парламента.

Българските депутати изразиха мнение, че приятелството с Украйна е приоритет за страната ни, както и грижата за българската общност. Наблюдаваме всички промени, които се случват в Украйна, и сме съпричастни с вас, отбелязаха на срещите членове на делегацията. Те благодариха за това, че се съхранява българската идентичност, както и на украинското управление, което позволява това да се случи. Димитър Главчев изрази надежда традиционните приятелски отношения между нашите страни да се съхранят такива, каквито са били досега и увери, че ще продължим да водим ползотворен диалог с Украйна. Той добави, че България е от първите страни в ЕС, които подкрепиха Украйна в нейния европейски път на развитие.

По време на разговорите беше потвърдено, че и в бъдеще ще продължат да се развиват съвместните културни, образователни, бизнес и други инициативи.

И от двете страни беше потвърдено желанието за задълбочаване на развитието на отношенията в областите на туризма, земеделието, образованието и строителството.