Гарелов: Борисов се подготвя да е следващият президент и отсега компрометира Радев
Секция: Интервюта
24 Септември 2017 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гарелов: Борисов се подготвя да е следващият президент и отсега компрометира Радев

/КРОСС/ За новия световен ред, за ерата на Тръмп, който раздава присъди на ръба на поредната ядрена криза, защо изборите в Германия са важни за света, в който ще живеем, за престрелките между президент и премиер в България - коментира в предаването „Събуди се" по "Нова телевизия" журналистът Иван Гарелов.

Изборите в Германия

„Прогнозирах, че Ангела Меркел ще бъде преизбрана. Ние я преценяваме от наша гледна точка, а германците - от различна. Разликата между двете позиции е, че ние смятаме, че е виновна, че отприщи бежанската вълна. Германците обаче имат дълбок комплекс от Втората световна война - те не могат да си позволят за тях да се говори като за нация, която се отнася зле към бежанците. Затова за тях Меркел е политик, който измива лицето им пред света", на мнение е Гарелов.

„Европа в момента се намира на кръстопът след идването на Тръмп и след Brexit. Изведнъж спря да бъде красивия образ, към който всеки се стремят. Оказа се неподготвена за такива изпитания и се разколеба в действията си. В една такава ситуация се смяташе, че всички досегашни лидери трябва да си отидат. Личи си отсега, че се създава един нов тандем - Макрон-Меркел, които могат да поведат ЕС напред. В този смисъл не би трябвало да се изненадаме, че тя ще бъде преизбрана, а по-скоро обратното", коментира още журналистът.

На ръба ли сме на ядрена война?

„Толкова сме близо до световна ядрена война, колкото през '60-те години по време на Карибската криза. Разликата е в това, че тогава реално са се готвили за такава и не говореха толкова много. Сега повече са заканите, независимо че се правят ядрени опити. Смятам, че до ядрена война няма да се стигне. От тази ескалация на напрежението ще спечелят и Тръмп, и Северна Корея", заяви Иван Гарелов.

Той не изключи да се постигне мирно споразумение и към КНДР да отидат големи помощи, за да си стъпи на краката.

Подчинена ли е България на руските и американските интереси?

„Царе сме на това да нямаме синхронизирана външна политика и институциите да си пречат взаимно, водейки война едра срещу друга, което ни злепоставя в световен план", коментира Гарелов, визирайки конфликта между премиера и президента.

Конфликтът между Бойко Борисов и Румен Радев

„Бойко Борисов се подготвя да бъде следващият президент и отсега се работи върху свалянето на част от репутацията на Радев, за да може той да се яви на изборите, когато му дойде времето, с някакъв аванс", на мнение е Иван Гарелов.