Турците с право на глас бойкотират изборите в Германия
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2017 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турците с право на глас бойкотират изборите в Германия

/КРОСС/ Голяма част от турската общност с право на глас в Германия бойкотира парламентарния вот, съобщава БТВ.

Федералната република избира днес нов парламент. 42 партии и 5000 кандидати са в надпревара за вота на 60,5 млн. избиратели.

Колко избиратели ще стигнат до урните това е първият голям въпрос днес. Вторият е дали прогнозите ще се сбъднат и Ангела Меркел ще спечели четвърти мандат. И третият - ще влезе ли в Бундестага популистката партия Алтернатива за Германия.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова избирателите да гласуват. Една трета от тях вече са го направили с писмо по пощата.

Право на глас имат и 6 млн. избиратели с германски паспорти, но от чужд произход. Защо обаче голяма част от турската общност бойкотира изборите?

Малкият Истанбул - така наричат квартал „Кройцберг", където живее голяма част от турската общност.
Мурад е роден е израснал в Берлин, но казва, че е от Анадола. На тези избори няма да гласува.

„Утрешният маратон всъщност е днес. Ако някой иска в една европейска държава хората да отидат да гласуват, тогава трябва така да се подготви, че да имат причина да го правят", казва Мурад.

В тази изборна кампания отношенията с Турция бяха най-често коментираната тема от политиците.

„Ако гледате Меркел или Шулц по телевизията, само повтарят Ердоган, Ердоган. Какво е направил? Той е прилежен, добър, работи за нас. И германските политици трябва да работят като него, тогава тук всичко ще е наред", коментира Аджи.

На предишните избори в „Кройцберг" най-много гласове отидоха за социалдемократите. Тази година обаче много жители на квартала казват, че няма да стигнат до урните.

Една от причините е телевизионния дуел между двамата основни претенденти за канцлерския пост - Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и Мартин Шулц (СДП), в който Шулц поиска Брюксел да спре преговорите с Анкара. Същата позиция заемат и либералите.

Срещу исляма като религия лозунги пък издигнаха популистите.

Преди година дипломатическите отношения между Берлин и Анкара охладняха. Тонът се изостри и дори си стигна до арести. Над 50 германски граждани са в Турция зад решетките. Сред тях журналистът на вестник "Ди Велт" Дениз Юсел и активисти на правозащитни организации.

Седмица преди изборите стана ясно, че 200 турски дипломати са получили убежище във федералната република.

На последните избори в Германия активността бе 71,5 %. Дали в последните часове политиците успяха да убедят колебаещите се германците, развръзката очакваме в 19 ч. българско време, когато приключва изборният ден.