Меркел победи конкурентите си, но губи в сравнение с предходните избори
Секция: Анализи
25 Септември 2017 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел победи конкурентите си, но губи в сравнение с предходните избори

/КРОСС/ Ангела Меркел победи убедително на изборите в Германия, но в страната емоциите са смесени, предава бТВ. Партията на канцлера губи спрямо изборите през 2013 г. Според последните данни Християндемократическия съюз с партньорите им от Християнсоциалния съюз печелят над 32% от гласовете.

Големият конкурент на Меркел, Мартин Шулц получава около 20 на сто от вота. Популистката партия "Алтернатива за Германия" е трета политическа сила с около 13%, следват Либералите с 10 на сто, Зелените с 9,5% и Левите с 9%.

Меркел обаче бележи спад с около 8% спрямо предишните избори, партията на Шулц също отстъпва с 5 на сто. Най-много нови гласове печели "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в парламента. Последните може би щяха да се представят още по-добре при по-ранен вот, тъй като преди няколко месеца темата за имигрантите беше отслабила още по-сериозно позициите на управляващите.

„Успяхме! В германския парламент сме и ще променим тази държава", заяви лидерът на крайнодесните Александър Гауланд. „Тази вечер завърши нашата обща работа с ХДС и ХСС в Голямата коалиция", декларира Мартин Шулц.

Докато едни партийни централи ликуваха, в центъра на Берлин младежи протестираха срещу новата популистка партия в парламента.

В София германското посолство организира специално събитие за изборите. Представители и приятели на германската общност в България се събраха по покана на посланик Херберт Салбер да проследят заедно резултатите от вота.

След обявяването на първите изборни резултати посланикът коментира, че Германия и България ще продължат доброто си сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО, където сме партньори.

„Сигурен съм, че за нашите двустранни отношения, между Германия и България, нищо няма да се промени. Ще продължим доброто сътрудничество и много добрите отношения, които имаме и аз лично съм задължен и готов като нов немски посланик да допринеса за това", подчерта дипломатът.