Руският генерал Валерий Асапов загина в Сирия
Секция: Русия
25 Септември 2017 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският генерал Валерий Асапов загина в Сирия

/КРОСС/ Генерал-лейтенант Валерий Асапов е загинал в Сирия при минометен обстрел от страна на терористите на "Ислямска държава", съобщиха официално от руското министерство на отбраната.

"Командирът на групата руски военни съветници генерал-лейтенант Асапов се е намирал в командния пункт на сирийските войски, като е оказвал помощ на сирийските командири при управлението на операциите по освобождаването на град Дейр ез-Зор", гласи съобщението. Той е бил смъртоносно ранен от избухнала мина.

Посмъртно Асапов е представен за висока държавна награда.

Руските медии припомнят, че на 5 септември сирийската армия прекъсна продължилата над 3 години блокада на град Дейр ез-Зор от страна на джихадистите от "Ислямска държава". Сирийските правителствени войски при подкрепата на руската бойна авиация форсираха река Ефрат в района на Дейр ез-Зор, като изтласкаха ислямистите от редица населени пунктове и развиват настъплението си по източното направление. В същото време арабско-кюрдските отряди от Сирийските демократични сили и коалицията начело със САЩ щурмуват главната крепост на ИД на Ефрат - град Ракка.