Започна гласуването на кюрдския референдум за независимост
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2017 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна гласуването на кюрдския референдум за независимост

/КРОСС/ Започна референдумът за независимост, организиран от кюрдското регионално правителство в Северен Ирак, въпреки че повечето държави призоваха да не се провежда, тъй като може да отприщи нестабилност и насилие в Близкия изток, информира Ройтерс.

Изборните секции отвориха врати в 08,00 часа местно време и трябва да затворят в 18,00 часа. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в рамките на 72 часа.

Очаква се повечето кюрди да гласуват за независимост. Допитването не е правно обвързващо, но ще даде мандат на правителството на Масуд Барзани да започне преговори за отделянето на богатия на петрол регион с Багдад и съседните държави.

От 100 г. чакаме този ден, каза Ризгар, чакайки на опашка от мъже пред избирателна секция в училище в Арбил (Ербил), столица на правителството.

Искаме да имаме държава, с помощта на Аллах. Днес е празник за всички кюрди. С волята на Аллах ние ще кажем да, да за любимия Кюрдистан, добави той.

Върховният съд на Ирак обаче вече обяви за незаконен този референдум. На него се противопоставиха Турция, САЩ и Иран.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че проблемите в региона са резултат от лошо местно управление и сепаратистките настроения само ще ги задълбочат. Той е решен да запази териториалната цялост на Ирак.

Референдумът ще продължи 10 часа. Избирателни секции са отворени в 3 иракски области.

Имащите права на глас са 5,6 млн. души.

Кюрдското население е около 30 млн. души и живее на територията на няколко държави в региона.