Шулц обяви, че ще защитава демокрацията в опозиция
Секция: СВЯТ
25 Септември 2017 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шулц обяви, че ще защитава демокрацията в опозиция

/КРОСС/ Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, се зарече да защитава демократичните ценности на страната, като ефективна опозиция на правителството, след ръста в подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на провелите се в неделя парламентарни избори, съобщават германските медии, цитирани от news.bg.

Социалдемократическата партия няма да участва в друга голяма коалиция, като вместо това ще "защитава демокрацията", допълни Шулц, след като партията му претърпя тежко поражение, невиждано след Втората световна война.

"Разбрахме нашата задача - да бъдем силна опозиция в тази страна и да защитаваме демокрацията срещу онези, които я поставят под въпрос и я атакуват", изтъкна той пред партийния актив в централата на партията в Берлин.

Основните партии бяха най-големите губещи на вчерашните избори в Германия, като делът от гласовете за социалдемократите намаля с 5,2% до 20,5 на сто в сравнение с предходните избори, докато делът от гласовете за консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел отбеляза спад с 8,6 процента в сравнение с изборите през 2013 г.

Най-големите победители бяха "Алтернатива за Германия", която взе 12,6% от гласовете, и либералната Свободна демократическа партия, която зае четвърта позиция с 10,7 на сто от гласовете.